Druhý den prezidenta Obamy: konec Guantánama, zákaz mučení

Druhý den v úřadu amerického prezidenta vydal Barack Obama příkazy k uzavření věznice na Guantánamu a zakázal mučení i program utajovaného věznění CIA.

„Rozhodnutí historického významu“ a „jeden z nejdůležitějších kroků k tomu, aby se USA opět zařadily mezi země, které ctí mezinárodní standardy na ochranu lidských práv“, tak příkazy nového prezidenta okomentovala Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.

Zahraniční politika Spojených států byla v posledních sedmi letech odpovědná za porušování práv lidí z mnoha částí světa. USA činí potřebná opatření proto, aby získaly zpět pověst ochránce lidských práv a obnovily svoji důvěryhodnost. První kroky prezidenta Obamy však nejsou „zázračným lékem“, který přinese rychlá řešení všech problémů. Ukazují ale, že Amerika nastupuje na novou cestu.

Amnesty International patřila k prvním organizacím, které vyzývaly k uzavření věznice na Guantánamu, kde jsou zajatci v rozporu s mezinárodním právem zadržováni v krutých podmínkách i po dobu několika let. Ke kritice nezákonných postupů, které vážně poškodily pověst USA, se postupně přidávali světoví političtí představitelé, osobnosti veřejného života i organizace z celého světa včetně expertů OSN.

Další informace – Nezákonné věznění na Guantánamu trvá již 7 let

Amnesty International hluboce odsuzuje brutální teroristické činy. 11. září 2001 byly v New Yorku spáchány zločiny proti lidskosti. V odpovědi na teror však vlády nesmí porušovat lidská práva. Takové jednání podporuje nenávist a činí svět méně bezpečným. Proto je třeba Guantánamo uzavřít. Zajatci na Guantánamu musí být obviněni a postaveni před spravedlivé soudy, nebo propuštěni.

Celkem bylo na Guantánamu zadržováno na 800 osob 45 různých národností včetně několika dětí ve věku od 13 let. Mezi zajatci byli a stále jsou také lidé, kteří se pouze ocitli ve špatnou dobu na špatném místě. Desítky dalších byly americkým silám předány z Pákistánu nebo z Afghánistánů za odměnu ve výši tisíců dolarů. Dnes ve věznici zůstává zhruba 250 zajatců.

Někteří ze zajatců jsou bez jakéhokoli soudního rozhodnutí zadržováni již několik let. Americká administrativa s nimi zacházela, jako by byla prokázána jejich vina. Guantánamo navíc představuje jen část utajovaného věznění, převozu zajatců a mučení, ke kterému docházelo v rámci „války proti teroru“ i jinde ve světě.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.