Amnesty International k příkazu uzavřít Guantánamo: je to „velký krok vpřed“

Generální tajemnice Amnesty International Irene Khan včera označila příkaz amerického prezidenta Baracka Obamy uzavřít věznici na Guantánamu za „velký krok vpřed“.

„Je to velmi důležitý krok dobrým směrem. Nyní záleží na tom, jak a kdy bude zrealizován. Tím, že se prezident Obama k uzavření Guantánama vyjádřil už během prvních 48 hodin ve svém úřadě, vyslal důležitou zprávu, že USA uzavírají temnou kapitolu historie,“ uvedla Irene Khan.

Podle příkazu, který Barack Obama podepsal, má být věznice uzavřena nejdříve, kdy to bude možné, nejpozději však do jednoho roku od vydání příkazu. Amnesty International vyzývá, aby k vyřešení situace došlo co nejrychleji, zajatci, kteří jsou na Guantánamu drženi, měli být obviněni nebo propuštěni již před lety.

„Kampaň Amnesty International a dalších organizací z minulých let přinesla výsledky. Očekáváme, že Obamova administrativa bude pokračovat v napravování bezpráví, které bylo v minulých sedmi letech spácháno ve jménu boje proti teroru,“ dodala Irene Khan.

Guantámo - kde je problém?

Ve věznici je nyní v podmínkách, které odporují mezinárodnímu právu, drženo okolo 250 mužů z asi 30 zemí, někteří jsou zbaveni svobody již déle než 6 let. Úřady naznačily zájem zhruba 50 z těchto mužů propustit. Mnohdy po letech svévolného zadržování nebudou obviněni z žádného trestného činu. Nemohou se však vrátit do svých zemí původu proto, že jim v nich hrozí mučení nebo perzekuce.

Další informace k tématu:

Evropa by měla pomoci uzavřít Guantánamo

Sedmé výročí Guantánama

Více než tisíc zákonodárců z celého světa podpořilo uzavření Guantánama

Evropa mlčí o své roli v nezákonných aktivitách CIA

Výpověď války proti teroru

19.9.2018

Probíhá měsíc dobročinné závěti

Koalice Za snadné dárcovství vyhlásila období od 13. září do 12. října měsícem dobročinné závěti.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

3.4.2018

Láska je láska

Láska nezná diskriminaci a ani naše zákony by neměly. Připojte se ke kampani Jsme fér za rovné manželství pro všechny!

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.