Amnesty International k příkazu uzavřít Guantánamo: je to „velký krok vpřed“

Generální tajemnice Amnesty International Irene Khan včera označila příkaz amerického prezidenta Baracka Obamy uzavřít věznici na Guantánamu za „velký krok vpřed“.

„Je to velmi důležitý krok dobrým směrem. Nyní záleží na tom, jak a kdy bude zrealizován. Tím, že se prezident Obama k uzavření Guantánama vyjádřil už během prvních 48 hodin ve svém úřadě, vyslal důležitou zprávu, že USA uzavírají temnou kapitolu historie,“ uvedla Irene Khan.

Podle příkazu, který Barack Obama podepsal, má být věznice uzavřena nejdříve, kdy to bude možné, nejpozději však do jednoho roku od vydání příkazu. Amnesty International vyzývá, aby k vyřešení situace došlo co nejrychleji, zajatci, kteří jsou na Guantánamu drženi, měli být obviněni nebo propuštěni již před lety.

„Kampaň Amnesty International a dalších organizací z minulých let přinesla výsledky. Očekáváme, že Obamova administrativa bude pokračovat v napravování bezpráví, které bylo v minulých sedmi letech spácháno ve jménu boje proti teroru,“ dodala Irene Khan.

Guantámo - kde je problém?

Ve věznici je nyní v podmínkách, které odporují mezinárodnímu právu, drženo okolo 250 mužů z asi 30 zemí, někteří jsou zbaveni svobody již déle než 6 let. Úřady naznačily zájem zhruba 50 z těchto mužů propustit. Mnohdy po letech svévolného zadržování nebudou obviněni z žádného trestného činu. Nemohou se však vrátit do svých zemí původu proto, že jim v nich hrozí mučení nebo perzekuce.

Další informace k tématu:

Evropa by měla pomoci uzavřít Guantánamo

Sedmé výročí Guantánama

Více než tisíc zákonodárců z celého světa podpořilo uzavření Guantánama

Evropa mlčí o své roli v nezákonných aktivitách CIA

Výpověď války proti teroru

13.7.2017

Indonésie: Změna přístupu společnosti Wilmar při výrobě palmového oleje

V návaznosti na naši intenzivní kampaň proti vážnému zneužívání práce na plantážích nadnárodního giganta Wilmar při výrobě palmového oleje, na nějž se zaměřila naše zpráva Velký skandál s palmovým olejem, společnost Wilmar prohlásila, že do června provede změny - dočasní pracovníci, které tvoří převážně ženy, se stanou trvalými a postřikovači už nebudou mít úkolovou mzdu, ale budou placeni od hodiny.

6.3.2017

USA: Trumpova rozhodnutí blokovat uprchlíky uvádí nenávistnou rétoriku do praxe

V reakci na výkonné nařízení prezidenta Trumpa účinně zabránit uprchlíkům, aby hledali přesídlení v USA, Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International řekl:

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.