Z Gazy: Izrael nemůže popírat použití bílého fosforu

Zástupci Amnesty International (AI), kteří provádějí výzkumnou misi v pásmu Gazy, objevili nepopiratelné důkazy svědčící o širokém nasazení bílého fosforu v hustě obydlených částech města Gazy a jeho okolí.

"Včera jsme viděli ulice pokryté stopami po použití bílého fosforu včetně jeho doutnajících špalíčků i zbytků granátů a zásobníků, které používala izraelská armáda," prohlásil Christopher Cobb-Smith, zbraňový odborník, který je součástí týmu Amnesty International v Gaze."Bílý fosfor se používá k vytvoření kouřové clony, která slouží k utajení pohybu jednotek po oblasti," vysvětlil Cobb-Smith. "Je vysoce samozápalný, na vzduchu je vznětlivý a jeho působení se rychle šíří, takže by nikdy neměl být používán v oblastech, které obývá civilní populace."Rozsáhlé nasazení této zbraně v hustě obydlených zónách Gazy je podle Amnesty International každopádně nerozlišující. Pokud je bílý fosfor tímto způsobem používán opakovaně, dochází ke spáchání válečného zločinu.Stopy po bílém fosforu i dohořívající části projektilů byly v průběhu včerejšího dne vidět poblíž rezidenčních budov a představovaly stálou hrozbu pro civilisty. Jednou z nejvíce zasažených oblastí je budova Úřadu OSN pro uprchlíky ve městě Gaza, kterou izraelské síly dne 15. ledna zasáhly třemi granáty obsahujícími bílý fosfor.Blog výzkumníků Amnesty International z Gazy můžete sledovat zde.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

5.1.2017

SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.

30.3.2016

Jemen: Bezohledný příliv zbraní decimuje lidské životy

Do Saudské Arábie stále proudí další a další zbraně. Hlavními dodavateli jsou evropské země a Spojené státy. Zbraně pak decimují stovky životů, včetně těch dětských, v Jemenu.