Z Gazy: Izrael nemůže popírat použití bílého fosforu

Zástupci Amnesty International (AI), kteří provádějí výzkumnou misi v pásmu Gazy, objevili nepopiratelné důkazy svědčící o širokém nasazení bílého fosforu v hustě obydlených částech města Gazy a jeho okolí.

"Včera jsme viděli ulice pokryté stopami po použití bílého fosforu včetně jeho doutnajících špalíčků i zbytků granátů a zásobníků, které používala izraelská armáda," prohlásil Christopher Cobb-Smith, zbraňový odborník, který je součástí týmu Amnesty International v Gaze."Bílý fosfor se používá k vytvoření kouřové clony, která slouží k utajení pohybu jednotek po oblasti," vysvětlil Cobb-Smith. "Je vysoce samozápalný, na vzduchu je vznětlivý a jeho působení se rychle šíří, takže by nikdy neměl být používán v oblastech, které obývá civilní populace."Rozsáhlé nasazení této zbraně v hustě obydlených zónách Gazy je podle Amnesty International každopádně nerozlišující. Pokud je bílý fosfor tímto způsobem používán opakovaně, dochází ke spáchání válečného zločinu.Stopy po bílém fosforu i dohořívající části projektilů byly v průběhu včerejšího dne vidět poblíž rezidenčních budov a představovaly stálou hrozbu pro civilisty. Jednou z nejvíce zasažených oblastí je budova Úřadu OSN pro uprchlíky ve městě Gaza, kterou izraelské síly dne 15. ledna zasáhly třemi granáty obsahujícími bílý fosfor.Blog výzkumníků Amnesty International z Gazy můžete sledovat zde.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH