Z Gazy: Izrael nemůže popírat použití bílého fosforu

Zástupci Amnesty International (AI), kteří provádějí výzkumnou misi v pásmu Gazy, objevili nepopiratelné důkazy svědčící o širokém nasazení bílého fosforu v hustě obydlených částech města Gazy a jeho okolí.

"Včera jsme viděli ulice pokryté stopami po použití bílého fosforu včetně jeho doutnajících špalíčků i zbytků granátů a zásobníků, které používala izraelská armáda," prohlásil Christopher Cobb-Smith, zbraňový odborník, který je součástí týmu Amnesty International v Gaze."Bílý fosfor se používá k vytvoření kouřové clony, která slouží k utajení pohybu jednotek po oblasti," vysvětlil Cobb-Smith. "Je vysoce samozápalný, na vzduchu je vznětlivý a jeho působení se rychle šíří, takže by nikdy neměl být používán v oblastech, které obývá civilní populace."Rozsáhlé nasazení této zbraně v hustě obydlených zónách Gazy je podle Amnesty International každopádně nerozlišující. Pokud je bílý fosfor tímto způsobem používán opakovaně, dochází ke spáchání válečného zločinu.Stopy po bílém fosforu i dohořívající části projektilů byly v průběhu včerejšího dne vidět poblíž rezidenčních budov a představovaly stálou hrozbu pro civilisty. Jednou z nejvíce zasažených oblastí je budova Úřadu OSN pro uprchlíky ve městě Gaza, kterou izraelské síly dne 15. ledna zasáhly třemi granáty obsahujícími bílý fosfor.Blog výzkumníků Amnesty International z Gazy můžete sledovat zde.

3.10.2019

Průzkum: S ubližováním se setkává drtivá většina žáků. Počet případů šikany na školách se zvyšuje

Zhoršení prospěchu, psychické potíže nebo dokonce sebevražda. I takové následky má šikana, kterou děti zažívají na základních školách v Česku. Aktuální průzkum společnosti Scio ukazuje, že s fyzickým nebo slovním ubližováním se ve třídě setkává drtivá většina dětí. Víc než polovina žáků 2. stupně se pak na škole setkala přímo se šikanou. V novém projektu se Radiožurnál zaměřuje na to, jak proti tomuto společenskému problému bojovat. Některé děti totiž šikana poznamená na celý život.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

11.1.2019

Inkluze je prospěšná pro všechny, škola nemá do dětí jen sypat vědomosti

Rozhovor s matkou, jejíž dcera s Downovým syndromem nechodí do speciální školy