Konflikt v Gaze: je třeba zbraňové embargo

Amnesty International (AI) vyzvala k uvalení úplného zbraňového embarga vůči všem stranám konfliktu v Gaze, aby se zabránilo dalším nezákonným útokům. Organizace má informace nejméně o jedné velké zbraňové dodávce, která je v tuto chvíli na cestě do oblasti.

"Poslední věc, kterou Gaza potřebuje, jsou další zbraně a munice. Dosud byly použity jen k násilí, které porušuje mezinárodní právo a má ničivý dopad na civilní populaci Gazy," řekl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Amnesty International vyzývá k aktivitě Radu bezpečnosti OSN, která musí zajistit, že žádná z bojujících stran v Gaze nebude mít přístup k dalším dodávkám zbraní. Izraelská armáda používá k nezákonným útokům kromě zbraní vlastní výroby i munici a vojenský materiál dodaný zejména USA, ale také dalšími zeměmi. Rakety a zařízení na jejich výrobu, které používá Hamas k útokům proti civilistům na jihu Izraele, jsou do Gazy pašovány z Egypta.Organizace má informace o tom, že německá nákladní loď Wehr Elbe vyplula 20. prosince 2008 od amerických břehů s rozsáhlým nákladem (989 kontejnerů) vysoce výbušného materiálu a munice. "Loď byla najata americkou námořní přepravou, která za ni nyní právně odpovídá, a míří do izraelského přístavu Ašdod. Na své trase měla proplout řeckými vodami, ačkoli nyní se podle posledních údajů o její poloze zdá, že trasa se mohla změnit."Výběrová řízení pro dvě další zásilky obsahující celkem asi 325 kontejnerů americké munice potvrdil Pentagon 31. prosince, čtyři dny poté, co Izrael zahájil současnou ofenzívu v Gaze. I tyto dvě dodávky by měly být dopraveny do Ašdodu. Dostupná dokumentace výběrových řízení dokazuje, že dodávky mají obsahovat i bílý fosfor, který může způsobit vážné popáleniny, a rozhodně by neměl být používán v obydlených oblastech.Jedna z těchto dodávek, která měla do přístavu Ašdod doputovat přes řecký přístav Astakos, byla zrušena a americké ministerstvo obrany uvádí, že nyní hledá jiné možnosti, jak munici dopravit do amerických skladů v Izraeli. Vojenská dohoda mezi Spojenými státy a Izraelem umožňuje USA skladovat v Izraeli zbraně, které mohou být "v případě nouze" předány izraelské armádě. „Od doby, kdy Rada bezpečnosti vyzvala jednomyslně obě strany konfliktu k příměří, se situace civilistů v Gaze jen dál zhoršuje. Izraelské jednotky pokračují v nezákonných útocích, včetně těch, které jsou nepřiměřené, a je obviňována z toho, že používá zbraně jako bílý fosfor, které pro civilisty představují neúnosné riziko. Hamas a další palestinské skupiny mezi tím nepřestávají ostřelovat civilní území na jihu Izraele.“

25.3.2020

Migrační aktuality – březen 2020

Novinky z migrace

25.11.2019

Jako problémové dítě s ADHD jsem byl postrachem doma i ve škole, říká lektor a terapeut Julius Bittmann

„Po čtvrt hodině, co jsem byl ve škole, už byl první konflikt,“ říká Julius Bittmann. V tomto rozhovoru se rozpomíná, jaké to bylo být problémovým dítětem. Dětem, jako byl on sám, teď pomáhá: „Je to těžké pro ně i pro okolí. My tomu říkáme cesta kříže. Nechci, aby to vyznělo jen tak, že jsou to pouze chudáčci, oběti učitelů a systému. Mohou být nesnesitelní, ale jak jsem řekl, nejsou zlí. A velmi trpí tím, že si rychle zničí vztahy a pozici ve třídě, a to se s nimi pak roky táhne.“

3.10.2019

Průzkum: S ubližováním se setkává drtivá většina žáků. Počet případů šikany na školách se zvyšuje

Zhoršení prospěchu, psychické potíže nebo dokonce sebevražda. I takové následky má šikana, kterou děti zažívají na základních školách v Česku. Aktuální průzkum společnosti Scio ukazuje, že s fyzickým nebo slovním ubližováním se ve třídě setkává drtivá většina dětí. Víc než polovina žáků 2. stupně se pak na škole setkala přímo se šikanou. V novém projektu se Radiožurnál zaměřuje na to, jak proti tomuto společenskému problému bojovat. Některé děti totiž šikana poznamená na celý život.

27.7.2019

Migrační aktuality - červen 2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.