Pásmo Gazy musí být okamžitě zpřístupněno humanitárním pracovníkům

Počet mrtvých i raněných v důsledku izraelské ofenzívy v pásmu Gazy narůstá, podle Amnesty International (AI) tamní civilisté stále naléhavěji potřebují potraviny, přístup k lékařské péči a další pomoc.

Izraelská armáda od začátku listopadu nepovolila do Gazy vstup zahraničním humanitárním pracovníkům, zástupcům lidskoprávních organizací ani žurnalistům. Výjimku tvoří několik novinářů, kteří v oblasti mohli pobýt pár prosincových dní.„Humanitární pracovníci, novináři a organizace monitorující stav lidských práv musí získat přístup do oblasti, aby mohli zajistit dodávky pomoci, informovat o bezpráví a zveřejňovat objektivní informace o tamní situaci,“ prohlásila Amnesty International.Amnesty International zároveň opakovaně vyzvala izraelské úřady, Hamas a další palestinské ozbrojené skupiny k zastavení všech útoků, které jsou prováděny nezákonným způsobem. Žádná ze stran konfliktu nemá právo útočit ani na civilisty ani na objekty, které neslouží vojenským účelům. Amnesty International je přesvědčena, že riziko pro civilní populaci zvyšují dělostřelecké útoky, které jsou na Gazu podnikány z izraelských dělových člunů. Amnesty International dnes rovněž vyjádřila vážné obavy nad tím, že případnápozemní invaze izraelských jednotek do Gazy by mohla vést k výraznému nárůstu civilních obětí.„Izraelská armáda nesmí provádět útoky, které pro civilisty představují nepřiměřeně vysoké ohrožení. Izraelské síly musí pamatovat na to, že civilisté hledající úkryt dnes v Gaze nenajdou 'bezpečné' místo.“„Apelujeme na všechny bojující strany, aby neprováděly nerozlišující a nepřiměřené útoky, které představují vážnou hrozbu pro lidské životy.“

Příklady nepřiměřených útoků:

V noci z 28. na 29. prosince byli při zásahu, který dopadl na uprchlický tábor v Rafáhu na jihu Gazy, zabiti tři bratři ve věku 3-14 let (3letý Sedqi, 12letý Ahmad a 14letý Muhammad). Při útoku zahynula i jejich matka, další sourozenci utrpěli zranění a jejich domov byl zničen.27. prosince bylo zabito sedm studentů školy, kterou provozuje OSN. Zahynuli po ukončení výuky, když se snažili ze školy vrátit do svých domovů. Izraelské bombardování bylo zahájeno v sobotu v 11:30. V tuto dobu byly ulice plné lidí i dětí, které se vracely ze škol.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

19.4.2019

Ilham Tothi je už pět let nespravedlivě ve vězení

U příležitosti pátého výročí zatčení ujgurského profesora Ilhama Tohtiho občanská společnost, včetně Amnesty International, vyzývá Čínu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila nejen Tothiho, ale i celou řadu dalších učitelů nebo profesorů, kteří jsou nespravedlivě uvězněni.