Smlouvu o obchodu se zbraněmi podporuje už více než 2000 poslanců z celého světa

Už 2011 poslanců z celého světa se přidalo k deklaraci, která podporuje přijetí Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Je mezi nimi i 24 českých zákonodárců, jejichž podpisy AI ČR sbírala během netradiční zbraňové ochutnávky. Deklarace členů parlamentů bude 20. října předána předsedovi prvního výboru OSN, do jehož agendy spadá také odzbrojování.

Pro vznik Smlouvy o obchodu se zbraněmi hlasovalo v roce 2006 153 států OSN, vlády ve své podpoře ale nesmějí polevit, podpisy pod deklaraci poslanců jsou proto důležitým závazkem. Aby byla kontrola obchodu se zbraněmi skutečně odpovědná, je totiž třeba do textu smlouvy prosadit přísná pravidla, která například zaručí, že kvůli dodávkám zbraní nebude docházet k porušování lidských práv.

Chcete pomoci dostat obchod se zbraněmi pod kontrolu? Piště českému ministrovi zahraničních věcí na www.controlarms.org.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?