Smlouvu o obchodu se zbraněmi podporuje už více než 2000 poslanců z celého světa

Už 2011 poslanců z celého světa se přidalo k deklaraci, která podporuje přijetí Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Je mezi nimi i 24 českých zákonodárců, jejichž podpisy AI ČR sbírala během netradiční zbraňové ochutnávky. Deklarace členů parlamentů bude 20. října předána předsedovi prvního výboru OSN, do jehož agendy spadá také odzbrojování.

Pro vznik Smlouvy o obchodu se zbraněmi hlasovalo v roce 2006 153 států OSN, vlády ve své podpoře ale nesmějí polevit, podpisy pod deklaraci poslanců jsou proto důležitým závazkem. Aby byla kontrola obchodu se zbraněmi skutečně odpovědná, je totiž třeba do textu smlouvy prosadit přísná pravidla, která například zaručí, že kvůli dodávkám zbraní nebude docházet k porušování lidských práv.

Chcete pomoci dostat obchod se zbraněmi pod kontrolu? Piště českému ministrovi zahraničních věcí na www.controlarms.org.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.