Smlouvu o obchodu se zbraněmi podporuje už více než 2000 poslanců z celého světa

Už 2011 poslanců z celého světa se přidalo k deklaraci, která podporuje přijetí Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Je mezi nimi i 24 českých zákonodárců, jejichž podpisy AI ČR sbírala během netradiční zbraňové ochutnávky. Deklarace členů parlamentů bude 20. října předána předsedovi prvního výboru OSN, do jehož agendy spadá také odzbrojování.

Pro vznik Smlouvy o obchodu se zbraněmi hlasovalo v roce 2006 153 států OSN, vlády ve své podpoře ale nesmějí polevit, podpisy pod deklaraci poslanců jsou proto důležitým závazkem. Aby byla kontrola obchodu se zbraněmi skutečně odpovědná, je totiž třeba do textu smlouvy prosadit přísná pravidla, která například zaručí, že kvůli dodávkám zbraní nebude docházet k porušování lidských práv.

Chcete pomoci dostat obchod se zbraněmi pod kontrolu? Piště českému ministrovi zahraničních věcí na www.controlarms.org.

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

13.7.2020

Bosna a Hercegovina: 25. výročí masakru ve Srebrenici je chmurné varování z historie

Evropa si připomíná smutné výročí nejhorší genocidy na svém území od dob 2. světové války.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.