Indie: Vrchní soud v Orisse zamítl rozšíření rafinérie

  Článek

Násilná vystěhování publikován 22.8.2008

Amnesty International naléhala na indické úřady, aby nařídily okamžité vyklizení hliníkové rafinérie ve státě Orissa. Následovalo rozhodnutí vrchního soudu zamítající plány dceřiné společnosti britské společnosti Vedanta Resources na její rozšíření.

Kmen Dongria Kondh
V červenci 2011 vrchní soud státu Orissa potvrdil rozhodnutí indické vlády zamítající plány společnosti Vedanta Aluminium na šestinásobné rozšíření lanjigarhské rafinérie. Projekt totiž porušoval zemské zákony na ochranu životního prostředí. Indická vláda rozšiřování zamítla již v srpnu 2010, ale společnost Vedanta Aluminium v listopadu 2010 vznesla u vrchního soudu námitky.

,,Toto rozhodnutí má obrovský význam pro místní obyvatele, kteří bojovali proti dalšímu rozšiřování podniku" uvedl Madhu Malhotra, zástupce ředitele Amnesty International pro Asii.

"Rafinérie, která byla v provozu po čtyři roky, nesplnila přijaté národní a mezinárodní standardy týkající se vlivu na životní prostředí, sociální aspekty a lidská práva." Úřady nyní musí nařídit okamžité vyklizení jejích prostor a dohled nad zdravotním stavem místních obyvatel.

Ministerstvo životního prostředí a lesů musí též vykonat nezávislou kontrolu, aby zjistilo, jestli téměř osmadvacetihektarová červená bahnitá nádrž, u níž byly v dubnu a květnu 2011 ohlášeny dva případy úniku nebezpečných látek, funguje v souladu s indickými zákony na ochranu životního prostředí a mezinárodními standardy.

Ve stínu obrovské rafinérie stojí 12 vesnic, jejichž obyvatelé pochází především z komunit původního obyvatelstva etnické skupiny Majhi Kondh a kasty dalitů (nedotknutelných). Jejich živobytí je závislé na zemědělství. Společně dlouho bojovali proti rozšiřování rafinérie a argumentovali znečištěním půdy a vody.

Ministerstvo životního prostředí a lesů zamítlo rovněž plány společnosti Sterlite India, což je další dceřiná společnost Vedanta Resources, a státem vlastněné Orisské těžební společnosti na těžbu bauxitu v Niyamgirských vrších blízko Lanjigarhu. Zjistilo totiž, že by tato činnost porušovala lesní zákony, zákony na ochranu životního prostředí a práva původních obyvatel z etnické slupiny Dongria Kondh.

Vznesené námitky společnosti Sterlite India a Orisské těžební společnosti proti tomuto rozhodnutí čekají na projednání před Indickým národním ekologickým soudem a Nejvyšším soudem Indie.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...