Analýza: České vrtulníky by mohly chránit životy v Dárfúru

Právě před rokem schválila Rada bezpečnosti rezoluci, která umožnila rozmístění mírových sil mise OSN a Africké unie v Dárfúru (UNAMID). Tam mají poskytovat ochranu civilistům. Nedostatečně vybavené a málo početné sbory naléhavě postrádají zejména vrtulníky k rychlé přepravě jednotek. Podle zprávy koalice zahraničních nevládních organizací patří Česká republika mezi šest zemí, které mají nejlepší podmínky poskytnout vrtulníky pro potřeby mise.

Konflikt v Dárfúru si vyžádal již více než 200 000 životů a utrpení civilistů stále pokračuje. Mezinárodní společenství přesto nedokázalo poskytnout "modrým přilbám" základní vybavení, které je nezbytné k naplnění jejich mandátu.Zpráva koalice zahraničních nevládních organizací na základě výzkumu kapacit a využití vrtulníků jednotlivých zemí vůbec poprvé stanoví, které státy mají dostatečné zdroje misi podpořit. Odhady zprávy shledávají, že mezi šest zemí s nejlepšími podmínkami patří Česká republika, Indie, Itálie, Rumunsko, Španělsko a Ukrajina. Amnesty International není autorem zprávy, domnívá se však, že by česká vláda měla její zjištění brát vážně.Podle zprávy Česká republika disponuje rozsáhlou výzbrojí transportních a víceúčelových vrtulníků Mi-8 a Mi-17/Mi-171Š. Některé vrtulníky jsou zapojeny do plnění mezinárodních závazků země, některé slouží k zajištění národní bezpečnosti, česká vláda by však přesto mohla podle odhadů zprávy poskytnout významný počet strojů pro potřebu mírové operace OSN."Vrtulníky jsou v Dárfúru potřeba okamžitě, než dojde k dalším ztrátám na životech," upozornila Magdaléna Lásková, koordinátorka pro mezinárodní otázky AI ČR.Amnesty International uznává, že se jedná o složitou politickou i logistickou otázku. Závazky vůči OSN navíc v tomto případě soutěží s NATO -- česká vláda rozmisťuje vrtulníky v rámci podpory mise ISAF pod velením NATO v Afghánistánu. V tuto chvíli Česká republika realizuje dodávky dvanácti nadbytečných strojů."Jsme si vědomi, že Česká republika věnuje své kapacity v rámci mise NATO v Afghánistánu. Vrtulníky, na které podle zprávy může padat prach v hangárech, by však mohly pomáhat zachraňovat životy. Žádáme tedy vládu, aby využila svých možností a podpořila mírovou operaci v jedné z nejkrizovějších zón světa," uvedla Magdaléna Lásková. Poznámka:Amnesty International není autorem zprávy a nenese odpovědnost za její obsah, ani jiným způsobem nezodpovídá za informace v ní uvedené. AI se však domnívá, že vláda ČR musí zjištěním analýzy věnovat dostatečnou pozornost.

12.8.2016

Euro: České vrtulníky skončily v Libyi i přes zákaz OSN

20.9.2016

ČTK: Summit OSN - členské státy chtějí chránit práva uprchlíků

26.1.2016

Dopis od předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky

Dne 14. ledna 2016 byla předsedovi vlády České republiky Bohuslavu Sobotkovi předána ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dienstbierem naše petice, ve které více než devět tisíc podepsaných signatářů vyzývá Vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“.

21.7.2016

Šéf kampaní Amnesty o novém ruském projektu v České televizi