Čína dodává zbraně do Dárfúru i přes zbrojní embargo OSN

Britská televize BBC zveřejnila ve svém programu Panorama odhalení, že Čína napomáhá súdánské vládě s vojenskými operacemi v Dárfúru. Zpráva potvrdila dlouhodobé obavy Amnesty International (AI) z toho, že země jako Čína a Rusko porušují zbrojní embargo OSN na Súdán.

Čína embargo porušila prodejem vojenských nákladních vozidel. Reportéři programu našli vojenské nákladní auto Dong Feng čínské výroby, které bylo v rukách jedné z ozbrojených skupin podílejících se na konfliktu v Dárfúru. Očitý svědek uvedl, že tento automobil byl uloupen súdánským vládním silám v prosinci minulého roku.

Tyto informace potvrzují zprávu Amnesty International z roku 2007 o tom, že zbraně jsou do Dárfúru dováženy i přes zbrojní embargo. AI v oblasti vystopovala útočné helikoptéry z Ruska, vojenská letadla z Číny a letadla typu Antonov, která byla natřena na bílo, aby tak byla zakryta jejich vojenská povaha.

Oliver Sprague z britské pobočky Amnesty International uvedl, že je jasné, že i přes zbrojní embargo se zbraně do Súdánu dostávají. V případě veškerých dodávek zbraní do Súdánu existuje riziko, že budou použity v provincii Dárfúr a přispějí tak k porušování lidských práv. Dále prohlásil, že situace v Dárfúru ukazuje výrazné slabiny stávající mezinárodní kontroly obchodu se zbraněmi. Je tedy potřeba podpořit vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty), o jejíž podobě v tuto chvíli jedná OSN.

Shodou okolností byla reportáž BBC zveřejněna ve stejnou dobu, kdy žalobce Mezinárodního trestního soudu obvinil súdánského prezidenta Bašíra z genocidy a zločinů proti lidskosti. Je to vůbec poprvé, kdy Mezinárodní trestní soud stíhá vrchního představitele státu.

13.9.2017

iDnes: Největší německá zbrojovka chce regulovat vývoz

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

3.8.2017

iDnes ukázal, jak si turkmenský prezident hraje na Ramba...a i tam ČR vyváží zbraně!

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.