Čína dodává zbraně do Dárfúru i přes zbrojní embargo OSN

Britská televize BBC zveřejnila ve svém programu Panorama odhalení, že Čína napomáhá súdánské vládě s vojenskými operacemi v Dárfúru. Zpráva potvrdila dlouhodobé obavy Amnesty International (AI) z toho, že země jako Čína a Rusko porušují zbrojní embargo OSN na Súdán.

Čína embargo porušila prodejem vojenských nákladních vozidel. Reportéři programu našli vojenské nákladní auto Dong Feng čínské výroby, které bylo v rukách jedné z ozbrojených skupin podílejících se na konfliktu v Dárfúru. Očitý svědek uvedl, že tento automobil byl uloupen súdánským vládním silám v prosinci minulého roku.

Tyto informace potvrzují zprávu Amnesty International z roku 2007 o tom, že zbraně jsou do Dárfúru dováženy i přes zbrojní embargo. AI v oblasti vystopovala útočné helikoptéry z Ruska, vojenská letadla z Číny a letadla typu Antonov, která byla natřena na bílo, aby tak byla zakryta jejich vojenská povaha.

Oliver Sprague z britské pobočky Amnesty International uvedl, že je jasné, že i přes zbrojní embargo se zbraně do Súdánu dostávají. V případě veškerých dodávek zbraní do Súdánu existuje riziko, že budou použity v provincii Dárfúr a přispějí tak k porušování lidských práv. Dále prohlásil, že situace v Dárfúru ukazuje výrazné slabiny stávající mezinárodní kontroly obchodu se zbraněmi. Je tedy potřeba podpořit vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty), o jejíž podobě v tuto chvíli jedná OSN.

Shodou okolností byla reportáž BBC zveřejněna ve stejnou dobu, kdy žalobce Mezinárodního trestního soudu obvinil súdánského prezidenta Bašíra z genocidy a zločinů proti lidskosti. Je to vůbec poprvé, kdy Mezinárodní trestní soud stíhá vrchního představitele státu.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

23.7.2018

Týden.cz o srbských vývozech zbraní do Kamerunu

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.