Condoleezza Riceová v Praze: Vláda nesmí nechat důležité otázky stranou

Českou republiku zítra navštíví ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová. Dominantním tématem má být otázka americké radarové stanice v ČR. Mandát Amnesty International (AI) neumožňuje zaujímat k tomuto tématu stanovisko. Podle AI by však při návštěvě vrcholné představitelky americké administrativy měly být otevřeny i další otázky, které stále více znepokojují světovou veřejnost.

Amnesty International v posledních letech poukazuje na skutečnost, že se americká administrativa v tzv. válce proti teroru dopouští porušování mezinárodního práva.

"Svět stále hlasitěji odsuzuje praktiky svévolného zadržování zajatců, odpírání spravedlivých soudů nebo používání mučení jako metody výslechu," říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Postupně se objevují informace, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) k nezákonným aktivitám používala také území evropských států. Tyto aktivity Američané mnohdy tajili i před nejbližšími spojenci. Takové jednání výrazně oslabilo důvěryhodnost Spojených států na mezinárodní úrovni.

"Amnesty International je přesvědčena, že proti hrozbě teroru je třeba bojovat v souladu s mezinárodním právem. Věříme tedy, že by při jednání s Condoleezzou Riceovou neměly zůstat stranou důležité otázky -- třeba to, kdy přestane země, která dlouhá léta stála v čele úsilí za dodržování lidských práv, používat mučení," připomíná Dáša van der Horst.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

1.2.2018

ERASMUS Stáž - Amnesty International

Jsi student či studentka VŠ a chceš získat pracovní zkušenost v největší lidskoprávní organizaci? Přihlaš se k nám na Erasmus pracovní stáž v Praze nebo Brně!

8.4.2017

Zpráva o činnosti české Amnesty v jubilejním roce 2016

Dnes se v Praze koná valná hromada členů a členek Amnesty. A při té příležitosti jsme připravili naši zprávu o činnosti.