Condoleezza Riceová v Praze: Vláda nesmí nechat důležité otázky stranou

Českou republiku zítra navštíví ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová. Dominantním tématem má být otázka americké radarové stanice v ČR. Mandát Amnesty International (AI) neumožňuje zaujímat k tomuto tématu stanovisko. Podle AI by však při návštěvě vrcholné představitelky americké administrativy měly být otevřeny i další otázky, které stále více znepokojují světovou veřejnost.

Amnesty International v posledních letech poukazuje na skutečnost, že se americká administrativa v tzv. válce proti teroru dopouští porušování mezinárodního práva.

"Svět stále hlasitěji odsuzuje praktiky svévolného zadržování zajatců, odpírání spravedlivých soudů nebo používání mučení jako metody výslechu," říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Postupně se objevují informace, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) k nezákonným aktivitám používala také území evropských států. Tyto aktivity Američané mnohdy tajili i před nejbližšími spojenci. Takové jednání výrazně oslabilo důvěryhodnost Spojených států na mezinárodní úrovni.

"Amnesty International je přesvědčena, že proti hrozbě teroru je třeba bojovat v souladu s mezinárodním právem. Věříme tedy, že by při jednání s Condoleezzou Riceovou neměly zůstat stranou důležité otázky -- třeba to, kdy přestane země, která dlouhá léta stála v čele úsilí za dodržování lidských práv, používat mučení," připomíná Dáša van der Horst.

20.2.2019

Vláda Nauru přijala zákon, který zásadně omezuje přísun zdravotnických prostředků pro uprchlíky

V reakci na zprávu, že vláda Nauru přijala zákon přísně omezující dodávky zdravotnických prostředků do Austrálie pro uprchlíky a žadatele o azyl, uvedla Meghna Abrahamová, ředitelka pro globální a tematické otázky Amnesty International:

9.1.2019

Cardetu nesmí ve vězení navštěvovat rodina

1.2.2018

ERASMUS Stáž - Amnesty International

Jsi student či studentka VŠ a chceš získat pracovní zkušenost v největší lidskoprávní organizaci? Přihlaš se k nám na Erasmus pracovní stáž v Praze nebo Brně!

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.