Condoleezza Riceová v Praze: Vláda nesmí nechat důležité otázky stranou

Českou republiku zítra navštíví ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová. Dominantním tématem má být otázka americké radarové stanice v ČR. Mandát Amnesty International (AI) neumožňuje zaujímat k tomuto tématu stanovisko. Podle AI by však při návštěvě vrcholné představitelky americké administrativy měly být otevřeny i další otázky, které stále více znepokojují světovou veřejnost.

Amnesty International v posledních letech poukazuje na skutečnost, že se americká administrativa v tzv. válce proti teroru dopouští porušování mezinárodního práva.

"Svět stále hlasitěji odsuzuje praktiky svévolného zadržování zajatců, odpírání spravedlivých soudů nebo používání mučení jako metody výslechu," říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Postupně se objevují informace, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) k nezákonným aktivitám používala také území evropských států. Tyto aktivity Američané mnohdy tajili i před nejbližšími spojenci. Takové jednání výrazně oslabilo důvěryhodnost Spojených států na mezinárodní úrovni.

"Amnesty International je přesvědčena, že proti hrozbě teroru je třeba bojovat v souladu s mezinárodním právem. Věříme tedy, že by při jednání s Condoleezzou Riceovou neměly zůstat stranou důležité otázky -- třeba to, kdy přestane země, která dlouhá léta stála v čele úsilí za dodržování lidských práv, používat mučení," připomíná Dáša van der Horst.

24.6.2020

Vězeň svědomí se nesmí setkat s rodinou

Huang Qi i nadále trpí vážnými zdravotními potížemi a bez přístupu k právníkovi, kterého si zvolí, nebo k jeho rodině, hrozí mu reálné riziko mučení nebo jiného špatného zacházení.

15.6.2020

Čína: Zoom se nesmí stát nástrojem ve státem sponzorované cenzuře

Webmeetingová společnost Zoom zasahovala do online setkání čínských aktivistů, kteří si chtěli připomenout masakr na Náměstí nebeského klidu.

27.4.2020

Étos roku 1989 pomáhá. Lidi se nechtějí nechat vrátit zpátky, říká v podcastu Katka Šaldová

Hostem pátého dílu AMNESTYcastu byla šéfka advokačního oddělení české Amnesty Kateřina Šaldová.

2.5.2019

Jižní Afrika: Méně řečí, více akcí v oblasti lidských práv

Povolební jihoafrická vláda musí učinit lidská práva středobodem svých politik, jinak riskuje ohrožení svých lidí problémy nezaměstnanosti, chudoby a nerovnosti po celá příští desetiletí.