Mezinárodní den na podporu obětí mučení: mučení není odpověď

Svět 26. června vzpomíná na oběti mučení. To je všeobecně označováno za nepřijatelné, přesto jsme již několik let svědky trendu ospravedlňování mučení jako potřebného nástroje pro zajištění bezpečnosti.

Amnesty International problematiku mučení dlouhodobě monitoruje a upozorňuje na sílící porušování absolutního zákazu mučení, zejména ve jménu tvrzení, že mučení je nutná a ospravedlnitelná odpověď na hrozbu terorismu.

Členové Amnesty International budou dnes po celém světě pořádat akce, které na mučení upozorní. Lidé se sejdou ve Washingtonu, Bruselu nebo například Uruguayi. Čeští aktivisté budou ve čtvrtek 26. června od 18:00 do 19:00 na pražských Příkopech demonstrovat takzvaný waterboarding, při němž je u vyslýchaných proudem vody navozován pocit tonutí. Této metodě byli např. vystaveni někteří zajatci držení americkými silami na Guantánamu.

"K mučení a špatnému zacházení dochází v utajení, daleko od zájmu světa. Máme příležitost jej vrátit zpět na světlo a připomenout tak, že trend posledních let musíme zvrátit," říká Amnesty International.

Mučení je vždy špatné - Informace a spot o waterboardingu.

Odmítněte mučení, které přináší "válka proti teroru".

Napište e-mail prezidentu Francie Sarkozymu. Vyzvěte tohoto politckého lídra, aby zahájil vyšetřování role evropských zemí v nelegálním programu převozů a věznění zajatců CIA.

Vzorový e-mail najdete zde.

Podívejte se na fotogalerii z akce proti mučení.

1.11.2019

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?