Obstrukce barmské vlády mohou stát lidské životy

Článek

Násilná vystěhování publikován 14.5.2008

Barmské úřady nadále blokují dodávky zahraniční humanitární pomoci do země. Amnesty International (AI) se domnívá, že záměrným znemožněním poskytování pomoci vláda Barmy/Myanmaru porušuje základní lidská práva.

"O záchraně lidských životů rozhoduje čas,” prohlásil Mika Kamae, předseda Asijsko-pacifického fóra Amnesty International v Hong Kongu.Barmská vláda tvrdí, že nepotřebuje podporu pro efektivní distribuci potravin a pomoci obětem přírodní katastrofy. Podle agentur OSN, nezávislých pozorovatelů, mezinárodních a místních humanitárních organizací se však podmínky pro statisíce lidí, jež byly cyklonem Nargis postiženy, zhoršují. Vláda Barmy však nadále neudělila víza expertům a humanitárním pracovníkům. Je třeba, aby vůdčí představitelé okolních asijských států naléhali na vojenské vedení země, které musí zhoršující se humanitární krizi okamžitě řešit. “Země spojené v Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), Japonsko, Jižní Korea a Čína zaujímají nejlepší pozici při ovlivňování úřadů Barmy, které musí zrušit blokádu a otevřít cestu zahraniční pomoci,” řekl Mika Kamae.Cyklon Nargis, který zdevastoval deltu řeky Iravady, zabil desítky tisíc lidí a zanechal více než milion Barmánců bez domova, základních potravin, přístřeší či přístupu k lékařské péči. OSN odhaduje, že počet zasažených se pohybuje mezi 1 200 000 a 1 900 000 lidí, kteří potřebují okamžitou pomoc. Oficiální počty mrtvých vystoupaly na téměř 32 000 obětí. Tyto údaje však není možné důvěryhodně potvrdit. Úřad OSN v sobotu prohlásil, že počty mrtvých se pohybují od 63 000 do 100 000 obětí, zhruba 220 000 lidí se pohřešuje.

Více informací

Stanovisko Amnesty International ke konání referenda v Barmě/Myanmaru.

Aktuální petice

Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu