Zbraně ze států NATO zhoršují bezpečnostní situaci Afghánistánu

Členské státy NATO a jejich spojenci dodávají obrovské množství ručních i lehkých zbraní a munice do nestabilního Afghánistánu. Amnesty International (AI) při příležitosti summitu NATO v Bukurešti upozornila na riziko, že mohou být zneužity k bezpráví.

K porušování lidských práv je mohou použít místní bezpečnostní složky a policie, zbraně však mohou skončit i v rukou ozbrojených skupin.

Podle dat, která má Amnesty International k dispozici, patřila v letech 2004 - 2006 k dodavatelům největšího množství vojenského materiálu a zbraní do Afghánistánu i Česká republika spolu s USA, Velkou Británií a několika dalšími státy. Dodávky českých zbraní formou daru pokračovaly i v roce 2007. Česká pobočka Amnesty International včera vyzvala ministryni obrany Vlastu Parkanovou, aby ČR uznala svou povinnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do rizikových oblastí. Již vloni AI ČR požádala ministryni Parkanovou o informace, jaké monitorovací procedury bude stát uplatňovat po dodání zbraní. Organizace však na svou žádost neobdržela odpověď.

"Nekontrolované šíření zbraní ohrožuje úsilí afghánské vlády o posílení ochrany lidských práv, které podporuje i mezinárodní společenství," říká Amnesty International.

Afghánistán je dnes jedním z nejvíce militarizovaných území světa. Podle dostupných údajů se počet příslušníků všech afghánských bezpečnostních složek odhaduje na 182 000 osob a počet lehkých zbraní, které byly od roku 2002 oficiálně dodány a rozdistribuovány, na 409 022 kusů. K tomu je třeba přičíst miliony ručních zbraní, které jsou v držení ozbrojených skupin, jichž v zemi působí stovky.

Dodávky zbraní podněcuje nadbytek výzbroje ve skladech NATO i přebytek zbraní a munice ve střední a východní Evropě. Neustálé dodávky zbraní jsou přitom zvláště znepokojivé s ohledem na civilní populaci, která je vystavena ozbrojenému násilí ze strany protivládních ozbrojených skupin včetně Talibanu, bezpečnostních složek státu i mezinárodních sil.

Další informace

Mezinárodní společenství v Afghánistánu usiluje o reformu bezpečnostního systému, věnuje však nedostatečnou pozornost vytvoření záruk, které by zamezily zneužití zbraní. "Afghánské ozbrojené složky postrádají dostatečný výcvik, mezinárodní společenství se také nedostatečně věnuje ostraze skladů se zbraněmi, které se mohou dostat do nepovolaných rukou. Dokud nebudou tyto problémy vyřešeny, neexistuje žádné ospravedlnění pro nadměrné dodávky zbraní ze strany NATO," uvedla Amnesty International.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR ani NATO si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády. Je proto nejdříve nutné řešit rizika zneužití zbraní," dodala Amnesty International.

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.