Zbraně ze států NATO zhoršují bezpečnostní situaci Afghánistánu

Členské státy NATO a jejich spojenci dodávají obrovské množství ručních i lehkých zbraní a munice do nestabilního Afghánistánu. Amnesty International (AI) při příležitosti summitu NATO v Bukurešti upozornila na riziko, že mohou být zneužity k bezpráví.

K porušování lidských práv je mohou použít místní bezpečnostní složky a policie, zbraně však mohou skončit i v rukou ozbrojených skupin.

Podle dat, která má Amnesty International k dispozici, patřila v letech 2004 - 2006 k dodavatelům největšího množství vojenského materiálu a zbraní do Afghánistánu i Česká republika spolu s USA, Velkou Británií a několika dalšími státy. Dodávky českých zbraní formou daru pokračovaly i v roce 2007. Česká pobočka Amnesty International včera vyzvala ministryni obrany Vlastu Parkanovou, aby ČR uznala svou povinnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do rizikových oblastí. Již vloni AI ČR požádala ministryni Parkanovou o informace, jaké monitorovací procedury bude stát uplatňovat po dodání zbraní. Organizace však na svou žádost neobdržela odpověď.

"Nekontrolované šíření zbraní ohrožuje úsilí afghánské vlády o posílení ochrany lidských práv, které podporuje i mezinárodní společenství," říká Amnesty International.

Afghánistán je dnes jedním z nejvíce militarizovaných území světa. Podle dostupných údajů se počet příslušníků všech afghánských bezpečnostních složek odhaduje na 182 000 osob a počet lehkých zbraní, které byly od roku 2002 oficiálně dodány a rozdistribuovány, na 409 022 kusů. K tomu je třeba přičíst miliony ručních zbraní, které jsou v držení ozbrojených skupin, jichž v zemi působí stovky.

Dodávky zbraní podněcuje nadbytek výzbroje ve skladech NATO i přebytek zbraní a munice ve střední a východní Evropě. Neustálé dodávky zbraní jsou přitom zvláště znepokojivé s ohledem na civilní populaci, která je vystavena ozbrojenému násilí ze strany protivládních ozbrojených skupin včetně Talibanu, bezpečnostních složek státu i mezinárodních sil.

Další informace

Mezinárodní společenství v Afghánistánu usiluje o reformu bezpečnostního systému, věnuje však nedostatečnou pozornost vytvoření záruk, které by zamezily zneužití zbraní. "Afghánské ozbrojené složky postrádají dostatečný výcvik, mezinárodní společenství se také nedostatečně věnuje ostraze skladů se zbraněmi, které se mohou dostat do nepovolaných rukou. Dokud nebudou tyto problémy vyřešeny, neexistuje žádné ospravedlnění pro nadměrné dodávky zbraní ze strany NATO," uvedla Amnesty International.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR ani NATO si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády. Je proto nejdříve nutné řešit rizika zneužití zbraní," dodala Amnesty International.

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.