Zbraně ze států NATO zhoršují bezpečnostní situaci Afghánistánu

Členské státy NATO a jejich spojenci dodávají obrovské množství ručních i lehkých zbraní a munice do nestabilního Afghánistánu. Amnesty International (AI) při příležitosti summitu NATO v Bukurešti upozornila na riziko, že mohou být zneužity k bezpráví.

K porušování lidských práv je mohou použít místní bezpečnostní složky a policie, zbraně však mohou skončit i v rukou ozbrojených skupin.

Podle dat, která má Amnesty International k dispozici, patřila v letech 2004 - 2006 k dodavatelům největšího množství vojenského materiálu a zbraní do Afghánistánu i Česká republika spolu s USA, Velkou Británií a několika dalšími státy. Dodávky českých zbraní formou daru pokračovaly i v roce 2007. Česká pobočka Amnesty International včera vyzvala ministryni obrany Vlastu Parkanovou, aby ČR uznala svou povinnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do rizikových oblastí. Již vloni AI ČR požádala ministryni Parkanovou o informace, jaké monitorovací procedury bude stát uplatňovat po dodání zbraní. Organizace však na svou žádost neobdržela odpověď.

"Nekontrolované šíření zbraní ohrožuje úsilí afghánské vlády o posílení ochrany lidských práv, které podporuje i mezinárodní společenství," říká Amnesty International.

Afghánistán je dnes jedním z nejvíce militarizovaných území světa. Podle dostupných údajů se počet příslušníků všech afghánských bezpečnostních složek odhaduje na 182 000 osob a počet lehkých zbraní, které byly od roku 2002 oficiálně dodány a rozdistribuovány, na 409 022 kusů. K tomu je třeba přičíst miliony ručních zbraní, které jsou v držení ozbrojených skupin, jichž v zemi působí stovky.

Dodávky zbraní podněcuje nadbytek výzbroje ve skladech NATO i přebytek zbraní a munice ve střední a východní Evropě. Neustálé dodávky zbraní jsou přitom zvláště znepokojivé s ohledem na civilní populaci, která je vystavena ozbrojenému násilí ze strany protivládních ozbrojených skupin včetně Talibanu, bezpečnostních složek státu i mezinárodních sil.

Další informace

Mezinárodní společenství v Afghánistánu usiluje o reformu bezpečnostního systému, věnuje však nedostatečnou pozornost vytvoření záruk, které by zamezily zneužití zbraní. "Afghánské ozbrojené složky postrádají dostatečný výcvik, mezinárodní společenství se také nedostatečně věnuje ostraze skladů se zbraněmi, které se mohou dostat do nepovolaných rukou. Dokud nebudou tyto problémy vyřešeny, neexistuje žádné ospravedlnění pro nadměrné dodávky zbraní ze strany NATO," uvedla Amnesty International.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR ani NATO si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády. Je proto nejdříve nutné řešit rizika zneužití zbraní," dodala Amnesty International.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

25.9.2018

Irozhlas o etnickém střetu v Etiopii

20.9.2018

Španělsko: Vláda musí zastavit vývoz zbraní Saúdské Arábii, jinak riskuje spoluvinu na válečných zločinech v Jemenu

Španělská vláda se připravuje na závažné rozhodnutí o tom, zda pozastaví přepravu zbraní a vojenského materiálu do Saúdské Arábie.