AI odsoudila hromadné popravy v Severní Koreji

Amnesty International (AI) dnes odsoudila úřady Severní Koreje za to, že na konci února veřejně popravily třináct žen a dva muže. Ti se přitom měli provinit pouze tím, že nezákonně překročili hranice s Čínou.

Podle jihokorejské nevládní organizace Dobří přátelé (Good friends) má smrt popravených představovat "varování" pro další obyvatele země. Mnozí Severokorejci však žijí v takové nouzi, že nemají na výběr a nebezpečnou cestu do Číny podstoupit musejí. "Desítky tisíc Severokorejců byly donuceny utéct ze své země, aby se vyhnuly hladomoru," říká Tim Parritt z AI. V Číně se tak skrývá zhruba sto tisíc Severokorejců, kteří často živoří poblíž hranic a obávají se nuceného návratu do své vlasti, po kterém jim hrozí tvrdý postih. Kromě hromadných popravy v zemi dochází k dalšímu porušování lidských práv včetně svévolného zatýkání a tvrdého omezení svobody slova. Bezpráví, kterému jsou obyvatelé Severní Koreje vystaveni, z nich činí jedny z nejzoufalejších lidí na světě.

2.8.2017

Írán očerňuje obránce lidských práv jako "nepřátele státu"

Démonizace a věznění pro aktivisty, kteří se odváží postavit za lidská práva.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.