AI odsoudila hromadné popravy v Severní Koreji

Amnesty International (AI) dnes odsoudila úřady Severní Koreje za to, že na konci února veřejně popravily třináct žen a dva muže. Ti se přitom měli provinit pouze tím, že nezákonně překročili hranice s Čínou.

Podle jihokorejské nevládní organizace Dobří přátelé (Good friends) má smrt popravených představovat "varování" pro další obyvatele země. Mnozí Severokorejci však žijí v takové nouzi, že nemají na výběr a nebezpečnou cestu do Číny podstoupit musejí. "Desítky tisíc Severokorejců byly donuceny utéct ze své země, aby se vyhnuly hladomoru," říká Tim Parritt z AI. V Číně se tak skrývá zhruba sto tisíc Severokorejců, kteří často živoří poblíž hranic a obávají se nuceného návratu do své vlasti, po kterém jim hrozí tvrdý postih. Kromě hromadných popravy v zemi dochází k dalšímu porušování lidských práv včetně svévolného zatýkání a tvrdého omezení svobody slova. Bezpráví, kterému jsou obyvatelé Severní Koreje vystaveni, z nich činí jedny z nejzoufalejších lidí na světě.

7.6.2018

Severokorejský otec doufá, že prezident Trump mu pomůže znovu vidět manželku a syna

On uprchl na Jih, jí se to se synem nepodařilo a kvůli pokusu o útěk jí hrozí pracovní tábor…Jak může pomoct nadcházející summit Severní Korea – USA obyčejným Severokorejcům?