Úředníci v Sýrii byli propuštěni z práce pro své názory

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 22.6.2006

Sedmnáct státních zaměstnanců několika syrských ministerstev bylo nedávno bez vysvětlení propuštěno z práce. Je velmi pravděpodobné, že se tak stalo kvůli jejich podpisu pod deklaraci, která požaduje urovnání vztahů mezi Sýrií a Libanonem. Podpořili také následnou výzvu za propuštění deseti signatářů této deklarace, kteří byli zatčeni v polovině května.

Propuštění zaměstnanců nařídil ministerský předseda Sýrie Muhammad Nádží Utri. Pracovní právo Sýrie povoluje propuštění státních zaměstnanců bez udání důvodu, ale dává propuštěným možnost odvolat se k soudu. Propuštěnými lidmi jsou (jména uvedena v anglické transkripci): Suheil Abu Fakhr, 'Essam Mahmoud, Fou'ad al-Bunni, Kamal al-Dabbas, Marwan Hamza, Nabil Abu Sa'ad a Haytham Sa'ab (zaměstnanci ministerstva školství); Fadhl Hijaz a Lina Wafa'i (ministerstvo vnitra); Selma Kerkoutli a Nadher Nasr (ministerstvo informací); Kamal Bel'ous (ministerstvo financí); Ghaleb Tarbeh (ministerstvo pro energetiku); 'Essam Abu Sa'id (ministerstvo zdravotnictví); Munir Shahoud (ministerstvo vyššího vzdělávání), Dr. Niqola Ghenoum (ministerstvo zdravotnictví). Jedním z deseti zatčených je Sulayman Shemr (ministerstvo pro ropný průmysl). Amnesty International vyzývá syrského premiéra, aby bez prodlení vysvětlil důvody propuštění výše uvedených osob. Deset vězňů svědomí musí být propuštěno na svobodu.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice emailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR