V Bělorusku propustili vězně svědomí

Článek

22. srpna se politický vězeň Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení.

22. srpna se aktivista Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení. Spolu s dřívějším prezidentským kandidátem Mikalajem Statkevičem a čtyřmi dalšími aktivisty se dostali na svobodu po prezidentské milosti, který zřejmě souvisí s říjnovými prezidentskými volbami.

Rubcev se v roce 2014 zúčastnil demonstrace připomínající černobylskou katastrofu a přitom měl na sobě tričko vyzývající prezidenta Lukašenka k rezignaci. 6. října mu soud uložil trest dva a půl roku vězení a později přidal další dva roky poté, co Jurij odmítal ve vězení pracovat v nevhodných podmínkách.

Propuštění bylo překvapením i pro Jurije. Další dva roky ale bude pod policejním dohledem a bude muset hlásit každou změnu svého pobytu i své cesty, pokud bude někde pobývat déle než měsíc.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2015 Náš cíl: 3000

Podepíšu