Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Článek

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

Případ ukrajinské pilotky vrtulníku Nadiji Savčenkové, kterou odsoudili za vraždu, musí jít okamžitě do obnoveného soudního řízení, které bude mít všechny náležitosti spravedlivého soudního procesu.

"Je absolutně nepřípustné poslat Savčenkovou do vězení na 22 let po tak problematickém, velmi zpolitizovaném procesu," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii a dodal: "Řada pochybných postupů a rozhodnutí předsedy senátu ukazuje jasné pohrdání řádným soudním jednáním a ukazovaly na to, že Nadija nikdy neměla naději na to, dokázat svou nevinu. Jediný způsob, jak dosáhnout spravedlnosti pro Savčenkovou i oba zabité novináře, je zahájení zevrubného a nestranného vyšetřování jejího obvinění, které povede k novému soudnímu řízení, které bude apolitické a bude splňovat všechny mezinárodní standardy spravedlivého soudního procesu."

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8235 Náš cíl: 8500

Podepíšu