Atena Faraghadaniová propuštěna!

Článek

Atena Farghadaniová, umělkyně a aktivistka, byla 3. května 2016 propuštěna z vězení Evin.

Photography: Facebook

Atena Farghadaniová byla 4. května 2016 propuštěna z vězení Evin. Její propuštění přišlo poté, co odvolací soud v Teheránu dramaticky snížil její původní trest z 12 let a 9 měsíců vězení na 18 měsíců, z čeho si většinu už odseděla. Dostala však čtyři roky podmíněně za „urážení íránského nejvyššího vůdce“, což znamená, že jí během tohoto období stále bude hrozit vězení. Íránské úřady často používají podmíněné tresty, aby vytvořily atmosféru strachu, která nutí aktivisty, novináře a ostatní k autocenzuře.

Atena Farghadaniová byla 1. června 2015 po nespravedlivém procesu odsouzena ke 12 letům a 9 měsícům vězení. Obvinění byla „shromažďování a tajné dohody proti národní bezpečnosti“, „urážení členů parlamentu kresbami“, „šíření propagandy proti systému“, „urážka prezidenta“ a „urážení íránského nejvyššího vůdce“. Všechna obvinění vychází z Ateniných poklidných aktivit, například jejího kontaktu s rodinami politických vězňů, protivládních příspěvků na Facebooku a jejího kreslení. Nakreslila například satirickou kresbu parlamentní snahy prosadit zákon, který kriminalizuje dobrovolnou sterilizaci a omezuje přístup k antikoncepci a plánovanému rodičovství.

V srpnu 2015 ve zprávě, kterou propašovala z vězení, říká, že ji úřady podrobily nucené zkoušce panenství. Dříve v roce 2016 i úřady potvrdily, že ji tomuto testování podrobily. "Testování panenství" je velmi diskriminační, ohrožuje důstojnost a práva žen na duševní a tělesnou integritu a bylo uznáno jako porušení zákazu mučení a jiného špatného zacházení.

„Íránské úřady musejí napravit 18 měsíců otřesné nespravedlnosti vůči Ateně a měly by začít tím, že vyšetřují její mučení a jiné špatné zacházení, včetně nuceného testování panenství. Měly by také zajistit, že její odsouzení a podmíněný trest budou zrušeny“, říká Magdalena Mughrabi, náměstka ředitele programu Blízkého východu a severní Afriky v Amnesty International.

Ateně bylo odepřeno právo na svobodu projevu, spravedlivý soudní proces a právo nebýt mučena nebo podrobována nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Amnesty ji proto považuje za vězeňkyni svědomí.

Její případ pro Vás budeme nadále sledovat.

Aktuální petice

Írán

Írán: Dívka hájila práva žen. Soud ji poslal na 24 let do vězení!

Obránkyně ženských práv Saba Kord Afshariová (21 let) byla odsouzena k 24 letům vězení pouze za své nenásilné aktivity, včetně vedení kampaně proti íránskému diskriminačnímu zákonu nařizujícímu nucené zahalování žen.

Aktuální počet podpisů: 4058 Náš cíl: 4500

Podepíšu