© Grzegorz Żukowski

Polsko: Prezident musí vetovat legislativní pozměňovací návrhy, aby byla zabezpečena nezávislost soudnictví

Článek

© Grzegorz Żukowski

Prezident Andrzej Duda musí vetovat pozměňovací návrhy přijaté v pátek polským parlamentem. Pokud by vešly v platnost, vystavily by soudnictví politické kontrole vlády.

„Pokud budou tyto pozměňovací návrhy schváleny prezidentem, budou znamenat  téměř fatální úder pro základní svobody a ochranu lidských práv v Polsku. Polská veřejnost se v červenci minulého roku připojila k masovým protestům, aby řekla "ne" tomuto uchopení moci. Prezident Duda musí zrevidovat a vetovat oba pozměňovací návrhy," řekla Gauri van Guliková, zástupkyně ředitele Amnesty International pro Evropu.

„Pokud by tyto pozměňovací návrhy měly vstoupit v platnost, pak Evropská komise musí urgentně jednat, aby zabránila úplnému úpadku  právního státu v Polsku, dokud je ještě čas.“

Tyto pozměňovací návrhy udělují parlamentu - ovládanému vládnoucí stranou - pravomoc jmenovat soudce do Národní rady soudnictví, která je v současnosti samoregulačním orgánem. Rovněž snižují věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu z věku 70 na 65 let, což by vyžadovalo odchod do důchodu asi 40% současných předsedajících  soudců Nejvyššího soudu. Jakýkoli soudce Nejvyššího soudu, který chce pokračovat v práci, by musel být prověřen prezidentem.

V červenci 2017 vypukly v Polsku masové protesty, když parlament přijal podobné dodatky zákona. Policie reagovala drsnými bezpečnostními opatřeními a desítky demonstrantů byli obviněni - mnozí se dodnes potýkají s trestním řízením. Prezident pozměňovací návrhy vetoval.

Pozadí

Dodatek snižuje věk odchodu do důchodu soudců Nejvyššího soudu ze 70 na 65 let. Ti, kteří jsou starší 65 let - což představuje převážnou většinu současných soudců – by byli požádáni, aby odešli do důchodu, nebo se podrobili prověřovacímu postupu  od prezidenta. To je způsob, jak může vláda změnit celou konstituci soudu a vyvíjet na  něj politický vliv.

Další pozměňovací návrh Národní rady soudnictví, dosud samoregulačního soudního orgánu, by dal parlamentu pravomoc volit soudce zasedající v radě. V reakci na navrhované reformy 28 organizací, včetně Amnesty International, vyzvalo poslance a prezidenta, aby nepodporovali pozměňovací návrhy, které by podkopaly nezávislost soudnictví.

Aktuální petice

Polsko

Proč polské úřady místo útočníků šikanují oběti násilí?

11. listopadu 2017 bylo 14 odvážných polských žen napadeno během pochodu organizovaného při příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě. Skupina aktivistek se rozhodla vystoupit proti nenávistným projevům, které průvod provázely, a přinesly transparent s nápisem „Stop fašismu“. Několik minut po roztažení transparentu byly napadené a z videozáznamů je vidět, že do nich někteří lidé kopali, plivali na ně a křičeli. Policie však adekvátně nezasáhla.

Aktuální počet podpisů: 2526 Náš cíl: 3000

Podepíšu