© Amnesty International

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Článek

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

© Amnesty International

V reakci na zprávu, že novináři Wa Lone a Kyaw Soe Oo, pracující pro Reuters, byli odsouzeni na sedm let vězení poté, co byli obviněni z porušení zákona Barmy o úředních tajemstvích, ředitelka krizové reakce Amnesty International Tirana Hassanová uvedla:

„Tenhle otřesný rozsudek odsoudil dva nevinné muže na roky za mřížemi. Wa Lone a Kyaw Soe Oo čelí dlouhému vězení jednoduše proto, že se odvážili klást nepříjemné otázky o vojenských zvěrstvech v Arakanském státě.Tato odsouzení musí být zrušena a oba muži okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.

Toto politicky motivované rozhodnutí má významné důsledky pro svobodu tisku v Barmě. Vysílá jasné varování ostatním novinářům v zemi o vážných důsledcích, které je čekají, kdyby se příliš soustředili na téma vojenského zneužívání moci. To znamená cenzuru prostřednictvím strachu.

Tento verdikt nemůže zakrývat pravdu o tom, co se stalo v Arakanském státě. Díky statečnosti novinářů, jako je Wa Lone a Kyaw Soe Oo, byly násilnosti a porušování práv odhaleny. Orgány Barmy místo zaměření se na tyto dva novináře by měly pronásledovat ty, kteří jsou zodpovědní za zabíjení, znásilňování, mučení a vypalování stovek vesnic Rohingů," upozornila Hassanová.

Pozadí

Wa Lone a Kyaw Soe Oo byli zatčeni 12. prosince 2017 v  Rangúnu. V té době oba muži vyšetřovali vojenské operace v severním státě Rakhine. Tyto operace byly poznamenány zločiny proti lidskosti zaměřené na populaci Rohingů, včetně deportace, nezákonného zabíjení, znásilňování, mučení a spalování domů a vesnic.

Dva novináři byli drženi v izolaci dva týdny předtím, než byli převezeni do rangúnské věznice Insein. Úřední  zákon o tajemstvích - jeden z řady represivních zákonů v Barmě - ukládá maximální trest 14 let ve vězení.

Aktuální petice

Myanmar

Myanmarem zmítá vojenský převrat. Vyzvěte naše politiky k podpoře civilních obyvatel

Začátkem února proběhl v Myanmaru vojenský převrat. Myanmarská armáda zadržela několik politiků včetně premiérky Su Ťij a na rok v zemi vyhlásila výjimečný stav. Přes 800 lidí – včetně dětí – bylo zabito příslušníky myanmarských bezpečnostních sil. Tisíce lidí skončily ve vězení.

Aktuální počet podpisů: 1744 Náš cíl: 5000

Podepíšu