Shawkan bude volný

Článek

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

V masovém procesu s více než sedmi sty lidmi, kteří se účastnili demonstrací na podporu bývalého islamistického prezidenta Mursího v roce 2013 v Egyptě, a padlo při něm mimo jiné i 75 rozsudků smrti, se rozhodovalo taky o fotoreportérovi Mohamedu Abu Zaidovi, známém jako Shawkan. Ten protesty fotil. Odsouzen byl na 5 let. Ale protože už si víc než 5 let odseděl ve vazbě, měl by být konečně propuštěný.

Amnesty na jeho případ upozorňovala mj. velkou kampaní v rámci Maratonu psaní dopisů 2016 ( v Česku vedle petice třeba i tzv. 6 PM Challenge).

"Shawkan byl odsouzen na pět let ve vězení pouze proto, že vykonával svou práci jako fotožurnalista a dokumentoval policejní brutalitu, která se ten den odehrála. Strávil více než pět let za mřížemi. Neakceptovatelné útoky egyptských úřadů na svobodu tisku a svobodu projevu  musí skončit a Shawkan musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěný. Je vězněm svědomí, který je zadržován výlučně pro svou novinářskou práci," uvedla bezprostředně po rozsudku Najia Bounaimová, vedoucí kapaní v severní Africe Amnesty International.

Shawkanův případ dál sledujeme.