Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

Článek

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

Soud v Rostově na Donu prodloužil domácí vězení udělené Anastasii Ševčenkové do 17. června. Ruská vězeňkyně svědomí v minulosti spolupracovala s prodemokratickým hnutím bojující za lidská práva "Otevřené Rusko" je zadržována, aniž by spáchala nějakou prokazatelnou trestnou činnost. Další bývalý člen hnutí Otevřené Rusko Maxim Vernikov nyní čelí vyšetřování. Dne 14. března 2019 byl prohledán jeho byt a Maxim byl vyslýchán jako podezřelý z trestné činnosti. Pokud by Anastasia a Maxim byli shledáni vinnými, hrozí jim trest až 6 let odnětí svobody. Amnesty International volá po okamžitém zastavení perzekucí v Rusku. Trestní stíhání zmiňovaných osob musí být ihned zastaveno a represivní zákon o "nežádoucích organizacích" je nutno okamžitě zrušit.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR