Rusko: domácí vězení Anastasie se prodlužuje, pronásledování opozičních aktivistů se rozšiřuje

Článek

"Trestní řízení proti Anastasii je chybné, ruské úřady vytvářejí nenávistný precedens" - tvrdí Marie Struthers, ředitelka kanceláře Amnesty International pro východní Evropu a centrální Asii.

Soud v Rostově na Donu prodloužil domácí vězení udělené Anastasii Ševčenkové do 17. června. Ruská vězeňkyně svědomí v minulosti spolupracovala s prodemokratickým hnutím bojující za lidská práva "Otevřené Rusko" je zadržována, aniž by spáchala nějakou prokazatelnou trestnou činnost. Další bývalý člen hnutí Otevřené Rusko Maxim Vernikov nyní čelí vyšetřování. Dne 14. března 2019 byl prohledán jeho byt a Maxim byl vyslýchán jako podezřelý z trestné činnosti. Pokud by Anastasia a Maxim byli shledáni vinnými, hrozí jim trest až 6 let odnětí svobody. Amnesty International volá po okamžitém zastavení perzekucí v Rusku. Trestní stíhání zmiňovaných osob musí být ihned zastaveno a represivní zákon o "nežádoucích organizacích" je nutno okamžitě zrušit.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8268 Náš cíl: 8500

Podepíšu