Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Článek

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

„Čtyřletý trest odnětí svobody pro Ojuba Titijeva je urážkou lidských práv, rozumu a spravedlnosti. Vynesením rozsudku, navzdory všem důkazům o nevině Titijeva, soud prokázal, jak hluboce je ruský soudní systém nedokonalý. Soud se ukázal být mocným nástrojem, který místní úřady použily k umlčení jednoho z posledních obránců lidských práv pracujících v Čečensku.“, Uvedla ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii, Marie Struthersová.
Titijev byl zatčen v lednu 2018, od té doby byl zadržován ve vyšetřovací vazbě. V březnu 2019 byl na základě článku 228, trestního zákoníku Ruské federace v nespravedlivém procesu shledán vinným z „držení drog“.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8268 Náš cíl: 8500

Podepíšu