Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Článek

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

Peyman Mirzazadeh byl odsouzen na 2 roky vězení a ke 100 ranám bičem poté, co byl usvědčen z „konzumace alkoholu“ a „urážky nedotknutelných symbolů islámu“. Bičování Paymana proběhlo 28. července, způsobilo mu obrovskou bolest a zanechalo velké pohmožděniny na zádech a nohou. Nyní drží hladovku na protest proti jeho trestu.

„Je otřesné, že byl Peyman Mirzazadeh vystaven tak strašnému trestu. Jeho případ upozorňuje na nelidskost íránského soudního systému, který v podstatě legalizuje brutalitu. Peyman je vězněm svědomí, který by zadržen pouze za uplatňování svého práva na svobodu projevu. Íránské úřady musí Peymana okamžitě a bezpodmínečně propustit.“

Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie pro Střední východ a severní Afriku.

„Bičování představuje jednu z forem mučení, které je podle mezinárodního práva trestným činem – nelze ho tudíž za žádných okolností ospravedlnit. Írán je jednou ze smluvních stran Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a je tedy nepřípustné, aby trestal občany bičováním, amputací, oslepením a podobnými způsoby“, říká Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie pro Střední východ a severní Afriku.

Podle íránské lidskoprávní organizace Human Rights Activists News Agency (HRANA) byl Peyman Mirzazadeh odsouzen ke dvěma rokům vězení, osmdesáti ranám bičem za „urážku nedotknutelných symbolů islámu“ a ke dvaceti ranám za „konzumaci alkoholu“. Za obvinění ze spolupráce s opoziční skupinou byl v samostatném případě odsouzen taktéž na dva roky vězení. V prosinci 2017 byl také zatčen a poté byl odsouzen k šesti letům vězení za „šíření propagandy proti systému“ zpěvem písní na podporu opozičních skupin. Byl propuštěn v červnu 2018 a od února tohoto roku je opět ve vězení.

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR