© Amnesty International

Rusko: Svévolné blokování zpravodajské agentury Fergana je cynický útok na svobodu médií

Článek

Regulátor zablokoval další nezávislý online server.

© Amnesty International

V reakci na zprávu, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor zablokoval web tiskové agentury Ferganová, řekla ředitelka Amnesty Rusko Natalia Zviagina:

„Blokování zpravodajské stránky Fergana je dalším svévolným a cynickým útokem na svobodu projevu v Rusku. Ruské orgány v roce 2012 změnily zákon tak, aby umožňoval svévolné blokování online médií. V tomto případě však dalece překročily svá vlastní nelegitimní pravidla blokováním agentury Fergana bez jakéhokoliv odůvodnění.

Je možné, že úřady věřily, že by mohly agenturu Fergana umlčet, aniž by si toho někdo všiml, ale zmýlily se. Nezávislé  sdělovací prostředky, jako je Fergana, jsou v Rusku vzácné, ale k zlosti  úřadů,  mají v Rusku i mimo něj věrné publikum. Zbabělé rozhodnutí blokovat agenturu Fergana musí být okamžitě zrušeno.“

Pozadí

Podle Federálního zákona „O informacích“ má  Roskomnadzor pravomoc zablokovat přístup na internetové stránky, ale ten samý zákon uvádí, že postupu blokování by mělo předcházet varování poskytovateli, a že vlastníkovi stránky by měl být poskytnut dostatek času řešit hlášené přestupky zákona. Webová stránka může být blokována pouze v případě, že poskytovatel nebo vlastník stránky odmítne nebo neodstraní nebo neomezí přístup k obsahu označenému jako nezákonný.

Redakční rada agentury  Fergana neobdržela žádné varování a říká, že nedostala žádné indicie o tom, které informace zveřejněné na stránce  úřady považovaly za porušení zákona.

Roskomnadzor přidal stránku zpravodajské agentury Fergana do registru blokovaných webů pozdě večer 1. října. Poskytovatelé internetu začali okamžitě omezovat na web přístup. Kompletně zablokovaná v rámci Ruska byla už ráno 2. října.

Tisková agentura Fergana vznikla v roce 1998 a je jedním z předních nezávislých sdělovacích prostředků, které informují o událostech ve střední Asii. Přestože byla v minulosti opakovaně blokována ve všech pěti středoasijských státech, je v současnosti volně přístupná v celém regionu s výjimkou Turkmenistánu.

Aktuální petice

Rusko

Propusťte Navalného! Petice za svobodu opozičníka, kterého se bojí i Putin

Ruského opozičního aktivistu Alexeje Navalného zadržela policie na moskevském letišti bezprostředně po návratu z Německa, kde se od srpna loňského roku léčil z otravy novičokem. O den později mu byla soudem nařízena třicetidenní vazba. Dne 2. února moskevský soud poslal Navalného na tři a půl roku do vězení.

Aktuální počet podpisů: 8235 Náš cíl: 8500

Podepíšu