© Amnesty International

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Článek

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

© Amnesty International

V reakci na zprávu, že Soudní dvůr EU (CJEU) byl požádán Evropskou komisí o vydání prozatímních opatření k zastavení drakonického disciplinárního režimu, který ohrožuje nezávislost polského soudnictví, řekla Eve Geddiová, ředitelka kanceláře Amnesty pro evropské instituce, řekla:

„Situace polského soudnictví je neuvěřitelně závažná. Evropská intervence je nezbytná k zastavení pokračujícího útoku polské vlády na soudce a státní zástupce, kteří protestují proti tvrdému zákroku vůči jejich právům a svobodám.

Minulou sobotu soudci a právníci z celé Evropy pochodovali Varšavou na protest proti mimořádným útokům na soudnictví v Polsku. Amnesty International vyzývá polské zákonodárce k zamítnutí návrhu zákona, jímž byl protest iniciován. Pokud bude přijat, byla by jím uvalena vážná omezení práv soudců na svobodu projevu a sdružování a dále oslabena nezávislost polského soudnictví, čímž by právo na přístup ke spravedlnosti bylo vystaveno riziku.“

Soudní dvůr EU byl požádán Evropskou komisí o vydání prozatímních opatření proti Polsku se zřetelem na probíhající řízení ohledně zneužívání disciplinárních řízení proti soudcům. EK postoupila tento případ Soudnímu dvoru v říjnu 2019.

Tento týden se také očekává, že Evropský parlament vyzve Radu a EK, aby jednaly s větší naléhavostí ve věci ochrany lidských práv a právního státu v Maďarsku a Polsku, protože situace v obou zemích se nadále zhoršuje.

Tento týden polský senát diskutuje o přijetí nejnovějšího zákona, navrženého v prosinci, a očekává se, že o něm bude hlasovat v pátek. Pokud bude zamítnut, očekává se, že příští týden o něm bude znovu hlasovat dolní komora polského parlamentu (Sejm).

Aktuální petice

Polsko

Proč polské úřady místo útočníků šikanují oběti násilí?

11. listopadu 2017 bylo 14 odvážných polských žen napadeno během pochodu organizovaného při příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě. Skupina aktivistek se rozhodla vystoupit proti nenávistným projevům, které průvod provázely, a přinesly transparent s nápisem „Stop fašismu“. Několik minut po roztažení transparentu byly napadené a z videozáznamů je vidět, že do nich někteří lidé kopali, plivali na ně a křičeli. Policie však adekvátně nezasáhla.

Aktuální počet podpisů: 2526 Náš cíl: 3000

Podepíšu