© Amnesty International

Bělorusko: Blogeři a aktivisti zatčení v čistce před prezidentskými volbami musí být propuštěni

Článek

Už několik týdnů před volbou nové hlavy státu se snaží Bělorusko zastrašit a umlčet kritiky současného vedení země.

V reakci na zprávy, že nejméně tři další běloruští blogeři - Ihar Losik, Syarhei Pyatrukhin a Syarhei Sparish - byli zatčeni v rámci tvrdého zásahu před prezidentskými volbami (9. srpna), Aisha Jungová, vedoucí kampaní Amnesty International Bělorusko, řekla:

„Běloruské úřady provádějí rozsáhlou čistku nesouhlasných hlasů s použitím represivních zákonů k umlčení kritiky před volbami, kde prezident Lukašenko kandiduje na šesté po sobě jdoucí funkční období. Kandidáti opozice, příznivci a nezávislá média čelí svévolnému zatýkání, vysokým pokutám i uvěznění. Teď jsou cíleni ti, kdo jsou aktivní na sociálních médiích.

Jsme otřeseni těmito posledními zatčeními. Nejméně dva další populární blogeři - Uladzimir Nyaronski a Uladzimir Tsyhanovič - jsou již ve vazbě a čelí obviněním z trestného činu. Nikdo by neměl být potrestán za používání internetu k vyjádření názorů na vládu a její politiku. Úřadům je třeba připomenout, že svoboda projevu je právo, nikoli zločin!

Amnesty požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech blogerů a ukončení probíhajících zásahů proti svobodě projevu v celém Bělorusku."

Pozadí

Běloruské úřady pod záminkou falešného obvinění zatkly Ihara Losika, správce populárního telegramového kanálu Belarus of Brain, Syarheie Pyatrukhina, správce telegramových kanálů People's Reporter a YouTube Deputies a Syarheie Sparishe, člena ustavujícího výboru nové opoziční strany  „Shromáždění lidu.“ Další bloger, Uladzimir Tsyhanovič, který si odpykává 15 dní administrativního zatčení za účast na pokojné demonstraci, byl také obviněn z trestného činu „organizace a přípravy na závažné porušení veřejného pořádku“ (článek 342 trestního zákoníku Běloruska). Bloger Uladzimir Nyaronski je také ve vazbě a čelí stejnému obvinění, spolu s „veřejným urážením zástupce úřadů.“ (článek 369 trestního zákoníku).

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2038 Náš cíl: 3000

Podepíšu