© Amnesty International

Polsko: Amnesty se zavazuje, že bude dál bojovat proti potlačování lidských práv

Článek

Po znovuzvolení prezidenta Dudy je potřeba extrémně odhodlaně bránit lidská práva.

Po vítězství Andrzeje Dudy v polských prezidentských volbách, ředitel Amnesty International pro Evropu Nils Muiznieks prohlásil:

„Jsme vytrvalí v našem odhodlání stát bok po boku se skupinami a jednotlivci, na které se stát zaměřuje, a budeme se dál snažit zabránit návratu potlačování ochrany lidských práv v Polsku.

Nebudeme zastrašeni těmi, kteří se pokoušejí potlačit kritické hlasy Polska a vytvořit atmosféru strachu. Budeme i nadále potlačovat pokusy o podněcování nepřátelství vůči komunitám LGBT+, uprchlíkům a migrantům.

Budeme nadále požadovat přístup k bezpečné potratové péči a vzdělání o sexualitě, abychom zajistili, že ženy mohou přijímat zdraví prospěšná rozhodnutí v zemi, kde jsou sexuální a reprodukční práva již extrémně omezená.

Budeme i nadále bránit polské soudnictví před pokračujícím útokem vlády na soudce a státní zástupce, kteří vystupují proti zákroku proti právům a svobodám.

Budeme i nadále potlačovat homofobní a transfobobní propagandu a absurdní myšlenky, že volba způsobu života lidí ohrožuje polskou identitu.

Práce organizací hájících práva v Polsku zůstává zásadní a my jsme zcela odhodláni a rozhodnuti stát dál při nich."

Aktuální petice

Polsko

Proč polské úřady místo útočníků šikanují oběti násilí?

11. listopadu 2017 bylo 14 odvážných polských žen napadeno během pochodu organizovaného při příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě. Skupina aktivistek se rozhodla vystoupit proti nenávistným projevům, které průvod provázely, a přinesly transparent s nápisem „Stop fašismu“. Několik minut po roztažení transparentu byly napadené a z videozáznamů je vidět, že do nich někteří lidé kopali, plivali na ně a křičeli. Policie však adekvátně nezasáhla.

Aktuální počet podpisů: 2526 Náš cíl: 3000

Podepíšu