Jeden mrtvý, stovky zraněných i zadržených. Policie v Bělorusku tvrdě potlačila povolební protesty

Článek

Po vyhlášení výsledků nedělních prezidentských voleb v Bělorusku vyšlo do ulic Minsku tisíce protestujících.

Photo: AP Photo, S. Grits

Podle předběžných výsledků, které v neděli oznámila volební komise opět zvítězila současná hlava státu Alexandr Lukašenko. Ten zemi nepřetržitě vládne tvrdou rukou od roku 1994. Jeho kritici, kteří se postavili za kandidátkou Svjatlanou Cichanouskou, ale tvrdí, že volby byly zfalšované. Ta se rozhodla kandidovat za svého vězněného manžela poté, když jemu i všem dalším opozičním kandidátům neumožnil vládnoucí režim účast v prezidentských volbách.

Hned po vyhlášení předběžných výsledků oznámených volební komisí vyšlo tisíce lidí do ulic Minsku a dalších měst. Podle zveřejněných záběrů zasáhla policie proti demonstrantům tvrdě. Těžká technika, slzný plyn, vodní děla i zábleskové granáty. Více než tisíc zadržených lidí, stovky zraněných a jedna osoba zemřela.

"Úřady v Bělorusku by měly vědět, že my a celý svět pozorně sledujeme, co se v zemi děje. Použití síly proti pokojným demonstrantům je naprosto nepřijatelné. Nebudeme mlčet a nebudeme stranou, pokud se úřady uchýlí k násilí proti pokojným protestujícím. Dříve či později budou za své činy odpovědní,“ uvedla Marie Struthers, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii.

"Použití síly proti pokojným demonstrantům je naprosto nepřijatelné."

Stovky pokojných protestujících, obránců lidských práv, novinářů či kolemjdoucích, kteří byli od začátku volební kampaně svévolně zadrženi či obviněni musí být okamžitě propuštěni. Všichni vězni svědomí, včetně politických aktivistů Viktar Babaryka a Syarhei Tsihanouski, jimž bylo zabráněno v tom, aby se ucházeli o post prezidenta a byli zatčeni za politicky motivované obvinění, musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR