Nasrín Sotudíová drží ve vězení protestní hladovku

  Článek

Dne 11. srpna, Reza Khandan, manžel Nasrín Sotudíové, zveřejnil na Facebooku, že Nasrín Sotudíová zahájila hladovku, aby „požadovala propuštění politických vězňů v Íránu“.

Příspěvek obsahoval následující Nasrínino prohlášení:

Vážení aktivisté za lidská práva,

Uprostřed koronavirové krize, která postihla Írán i zbytek světa, se situace politických vězňů stala tak obtížnou a náročnou, že jejich další zadržování v tak tyranských podmínkách není možné.

Případy politických vězňů jsou založeny na neuvěřitelných obviněních ze špionáže, šíření korupce, jednání proti národní bezpečnosti, uplácení a prostituce, zakládání ilegálních skupin na kanálech Telegramu, obvinění, která mohou přinést desetileté tresty vězení či rozsudky smrti.

Mnohým obžalovaným je od počátku případu až do vynesení rozsudku odepřen přístup k nezávislému právníkovi nebo možnost svobodně se svým právníkem komunikovat. Soudci Revolučního soudu bezohledně a opakovaně sdělují politickým (vězňům) obžalovaným, že verdikty vydávají pouze na základě informací zpravodajských a bezpečnostních agentur a vyšetřovatel sdělí obžalovanému rozsudek po zatčení.

Právníci, kteří vyjádří směrem k soudcům Revolučního soudu hněv, jsou posláni do vězení. Obžalovaní, kteří čelí neuvěřitelně závažným obviněním, dostávají maximální tresty a v některých případech dokonce více než maximální tresty. Následně pak politický vězeň, kterému byl uložen trest za takových nespravedlivých podmínek, jen nevěřícně sedí a doufá v nějaký posun legální cestou.

Byly přislíbeny odvolací soudy, možnost podmínečného propuštění, pozastavení výkonu trestu a odložení vynesení rozsudku, jakož i nový zákon, který zdůrazňuje ukládání minimálních trestů, ovšem v mimosoudních řízeních je uplatnění všech těchto zákonných práv ponechán na uvážení vyšetřovatelů, a tím politickým vězňům končí veškerá naděje. Mnozí z vězňů mají nyní nárok na podmínečné propuštění a mnozí další by měli být osvobozeni při implementací tohoto nového zákona. S vězni se ale stále zachází, jako by žádný takový zákon neexistoval a oni na takové právní možnosti neměli právo. Žádosti vězňů o schůdné právní cesty zůstávají nevyslyšeny.

Kvůli všem nevyslyšeným žádostem a kvůli prosazení požadavku na propuštění politických vězňů budu pokračovat v hladovce.

Zůstávám v naději na nastolení spravedlnosti v mé zemi, Íránu.

Nasrín Sotudíová, ženské oddělení vězení Evin, 11. srpna 2020

Aktuální petice

  Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...