Nasrín Sotudíová drží ve vězení protestní hladovku

Článek

Dne 11. srpna, Reza Khandan, manžel Nasrín Sotudíové, zveřejnil na Facebooku, že Nasrín Sotudíová zahájila hladovku, aby „požadovala propuštění politických vězňů v Íránu“.

Příspěvek obsahoval následující Nasrínino prohlášení:

Vážení aktivisté za lidská práva,

Uprostřed koronavirové krize, která postihla Írán i zbytek světa, se situace politických vězňů stala tak obtížnou a náročnou, že jejich další zadržování v tak tyranských podmínkách není možné.

Případy politických vězňů jsou založeny na neuvěřitelných obviněních ze špionáže, šíření korupce, jednání proti národní bezpečnosti, uplácení a prostituce, zakládání ilegálních skupin na kanálech Telegramu, obvinění, která mohou přinést desetileté tresty vězení či rozsudky smrti.

Mnohým obžalovaným je od počátku případu až do vynesení rozsudku odepřen přístup k nezávislému právníkovi nebo možnost svobodně se svým právníkem komunikovat. Soudci Revolučního soudu bezohledně a opakovaně sdělují politickým (vězňům) obžalovaným, že verdikty vydávají pouze na základě informací zpravodajských a bezpečnostních agentur a vyšetřovatel sdělí obžalovanému rozsudek po zatčení.

Právníci, kteří vyjádří směrem k soudcům Revolučního soudu hněv, jsou posláni do vězení. Obžalovaní, kteří čelí neuvěřitelně závažným obviněním, dostávají maximální tresty a v některých případech dokonce více než maximální tresty. Následně pak politický vězeň, kterému byl uložen trest za takových nespravedlivých podmínek, jen nevěřícně sedí a doufá v nějaký posun legální cestou.

Byly přislíbeny odvolací soudy, možnost podmínečného propuštění, pozastavení výkonu trestu a odložení vynesení rozsudku, jakož i nový zákon, který zdůrazňuje ukládání minimálních trestů, ovšem v mimosoudních řízeních je uplatnění všech těchto zákonných práv ponechán na uvážení vyšetřovatelů, a tím politickým vězňům končí veškerá naděje. Mnozí z vězňů mají nyní nárok na podmínečné propuštění a mnozí další by měli být osvobozeni při implementací tohoto nového zákona. S vězni se ale stále zachází, jako by žádný takový zákon neexistoval a oni na takové právní možnosti neměli právo. Žádosti vězňů o schůdné právní cesty zůstávají nevyslyšeny.

Kvůli všem nevyslyšeným žádostem a kvůli prosazení požadavku na propuštění politických vězňů budu pokračovat v hladovce.

Zůstávám v naději na nastolení spravedlnosti v mé zemi, Íránu.

Nasrín Sotudíová, ženské oddělení vězení Evin, 11. srpna 2020