© Profimedia

Trestní stíhání opozice. Další útok běloruského režimu proti svobodě projevu

Článek

Reakce Amnesty na oznámení, že běloruský generální prokurátor spustil trestní stíhání proti Koordinační radě, novému orgánu složenému z vůdců běloruské opozice.

Tento vývoj opět dokázal, že v Bělorusku není prostor pro jakýkoli názor, který zpochybňuje nebo kritizuje vládu prezidenta Lukašenka. Byla uhašena všechna zbývající iluze, že úřady mají zájem na respektování lidských práv a právního státu.

"Běloruským úřadům nestačí zatýkáním tisíců demonstrantů, mučení zadržených a bití novinářů i zdravotníků. Nyní obvinily vůdce mírové opozice z toho, že jsou hrozbou pro národní bezpečnost, což ukazuje, jak daleko je režim Alexandra Lukašenka ochoten zajít, aby se udržel u moci. Pokud něco ohrožuje mír a bezpečnost v Bělorusku, je to násilí orgánů vůči jejich vlastním lidem."

Bruce Millar, ředitel Amnesty pro východní Evropu a střední Asii

"Nadále vyzýváme běloruské orgány, aby ukončily napadání a pronásledování pokojných demonstrantů a důrazně jim připomínáme jejich povinnost podle mezinárodního práva - respektovat právo na svobodu projevu. Oznámení prokurátora pravděpodobně vyvolá v protestujících strach, ale věříme, že obyvatelé Běloruska budou dál vyjadřovat své názory bez obav z represí,“ dodal Millar.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2015 Náš cíl: 3000

Podepíšu