© Sai Aung Main/AFP

Report z Myanmaru: Kriminalizace občanů, disidentů a obránců lidských práv nekončí

Článek

Čtyři roky poté, co se k moci dostala vláda Národní ligy za demokracii (NLD), v jejímž čele stojí státní poradkyně Aun Schan Su Ťij, jsou obhájci lidských práv a občanští aktivisté vystavováni obtěžování, zastrašování, zatýkání, stíhání a uvězňování za pouhé pokojné uplatňování svých lidských práv. Tato porušování základních lidských práv ovlivňuje nejen jednotlivce, ale má také širší dopady, vedoucí ke kultuře strachu a autocenzury.

Změna administrativy v dubnu 2016 přinesla nové naděje, že vláda konečně zavře dveře za svou represivní minulostí a skoncuje s politicky motivovaným zatýkáním a uvězňováním. V prvních letech správy došlo k několika pozitivním krokům – bylo propuštěno mnoho vězňů svědomí a parlament zrušil dva drakonické zákony, které se často používaly proti disidentům, když byla země pod přímou vojenskou vládou. Nicméně, i přes toto úsilí se však obhájci lidských práv a občanští aktivisté stále potýkají s obtěžováním, zastrašováním, zatýkáním, stíháním a uvězňováním za pouhé pokojné uplatňování svých lidských práv.

Přečíst hlavní část reportu (CZ)

Report Amnesty o situaci v Myanmaru do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Moc děkujeme!

Aktuální petice

Myanmar

Myanmarem zmítá vojenský převrat. Vyzvěte naše politiky k podpoře civilních obyvatel

Začátkem února proběhl v Myanmaru vojenský převrat. Myanmarská armáda zadržela několik politiků včetně premiérky Su Ťij a na rok v zemi vyhlásila výjimečný stav. Přes 800 lidí – včetně dětí – bylo zabito příslušníky myanmarských bezpečnostních sil. Tisíce lidí skončily ve vězení.

Aktuální počet podpisů: 1744 Náš cíl: 5000

Podepíšu