Report z Myanmaru: Kriminalizace občanů, disidentů a obránců lidských práv nekončí

Článek

Čtyři roky poté, co se k moci dostala vláda Národní ligy za demokracii (NLD), v jejímž čele stojí státní poradkyně Aun Schan Su Ťij, jsou obhájci lidských práv a občanští aktivisté vystavováni obtěžování, zastrašování, zatýkání, stíhání a uvězňování za pouhé pokojné uplatňování svých lidských práv. Tato porušování základních lidských práv ovlivňuje nejen jednotlivce, ale má také širší dopady, vedoucí ke kultuře strachu a autocenzury.

Změna administrativy v dubnu 2016 přinesla nové naděje, že vláda konečně zavře dveře za svou represivní minulostí a skoncuje s politicky motivovaným zatýkáním a uvězňováním. V prvních letech správy došlo k několika pozitivním krokům – bylo propuštěno mnoho vězňů svědomí a parlament zrušil dva drakonické zákony, které se často používaly proti disidentům, když byla země pod přímou vojenskou vládou. Nicméně, i přes toto úsilí se však obhájci lidských práv a občanští aktivisté stále potýkají s obtěžováním, zastrašováním, zatýkáním, stíháním a uvězňováním za pouhé pokojné uplatňování svých lidských práv.

Přečíst hlavní část reportu (CZ)

Report Amnesty o situaci v Myanmaru do češtiny přeložili a zpracovali studenti Caritas VOŠ sociální Olomouc. Moc děkujeme!

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice e-mailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR