© Amnesty International

Nasrín nebyla umožněna řádná léčba v nemocnici, píšeme nejvyššímu soudci Íránu

Článek

Zdravotní stav Nasrín je velmi vážný, byla krátce hospitalizována v běžné nemocnici, nyní je v karanténě v ženské části věznice Evin.

Dne 10. srpna 2020 zahájila nespravedlivě vězněná íránská právnička Nasrín Sotudíová (57) hladovku na protest proti pokračujícímu zneužívání systému soudnictví v Íránu a zadržování politických vězňů.

Dne 19. září 2020 byla Nasrín v důsledku zhoršujícího zdravotního stavu převezena do nemocnice mimo vězení.

Její manžel ve stejné době na Twitteru uvedl, že stav jeho ženy je velmi vážný, trpí nepravidelným srdečním rytmem, nízkým tlakem a dušností, což jí značně stěžuje mluvení.

Poté, co byla dne 23. září převezena zpět do věznice Evin, telefonicky sdělila, že podle lékařů by měla být kvůli svým potížím se srdcem pod odborným lékařským dohledem. I přesto je nyní držena v karanténní části věznice Evin, zatímco pokračuje v protestní hladovce, bez toho, aniž by byl pravidelně sledován její zdravotní stav. Její přesun z nemocnice zpět do vězení vzbuzuje vážné obavy, že se jí nedostává náležité odborné lékařské péče, která ve vězení není k dispozici.

Během hospitalizace v nemocnici s ní její rodina nesměla komunikovat a neměla přístup ani k ošetřujícím lékařům nebo výsledkům testů a dalším informacím ohledně jejího aktuálního stavu.

Na konci března 2020 jí úřednice věznice řekla, že jí byla udělena milost za trest z roku 2016, ale nebyla o tom písemně informována. Pokud by informace o udělení milosti byla pravdivá, musela by Nasrín strávit ve vězení dalších 12 let z původně 38letého trestu.

V souvislosti se zhoršujícím se zdravotním stavem Nasrín Sotudíové posíláme dopis nejvyššímu íránskému soudci Ebrahimovi Raisimu. Požadujeme okamžité a bezpodmínečné propuštění Nasrín a zároveň žádáme, aby jí byla poskytnuta řádná lékařská péče v nemocnici mimo vězení, byly jí umožněny návštěvy rodiny a aby její rodina nebyla cíleně zastrašována a obtěžována.

Aktuální petice

Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu