© africanews

Stovky zatčených i střelba. Nevídané protesty v Egyptě potlačeny

  Článek

Další útok egyptského režimu proti svobodě slova a shromažďování.

Egyptské bezpečnostní síly použily slzný plyn, obušky i střelbu. Zatkly stovky demonstrantů a kolemjdoucích, aby zabránily nevídaným několikadenním demonstracím. Zdroje Amnesty uvedly, že bezpečnostní síly zabily dva muže a další stovky byly podrobeny svévolnému zatýkání a nuceným zmizením. Podle koalice právníků v oblasti lidských práv je v současné době ve vazbě nejméně 496 osob, jako důsledek tvrdých zásahů souvisejících s protesty.

"Skutečnost, že tito demonstranti vyšli do ulic - i když věděli, jak vysoké riziko pro svůj život a bezpečnost podstupují, ukazuje, jak zoufale se dožadují svých ekonomických a sociálních práv."

Philip Luther, ředitel výzkumu Amnesty pro Střední východ a severní Afriku

Amnesty provedla rozhovor s očitými svědky, právníky a přezkoumala videonahrávky z protestů, které vypukly v několika chudých venkovských a městských čtvrtích po celé zemi, především proti demolici bytových domů v Egyptě v polovině září. "Videa zobrazující policisty střílející na prchající lidi je důkazem naprostého nerespektování mezinárodních standardů policejní kontroly. Jsme také vážně znepokojeni záběry důstojníků s puškami, kteří představují nepřiměřené riziko pro lidský život. Úřady musí urgentně vyšetřit smrt dvou mužů,“ uvedl Philip Luther a dodal, že stovky lidí jsou nyní zadržováni, včetně mnoha lidí, kteří se protestů vůbec nezúčastnili.

Úřady se opět uchýlily ke své obvyklé taktice násilí a masového zatýkání, aby vyslaly jasnou zprávu, že žádná forma protestu nebude tolerována. Vyzýváme orgány, aby okamžitě a bezpodmínečně propustily všechny zadržené, které zatkly pouze pro uplatňování jejich práv na svobodu projevu a pokojné shromažďování. Během posledních dvou týdnů v září proběhly menší a protesty rozeseté v několika vesnicích, městech a chudých městských komunitách v Egyptě, kde demonstranti vyšli do ulic protestovat proti vládní politice demolování neregistrovaných domů. Někteří demonstranti také skandovali proti prezidentovi Sísímu a protestovali proti zabití jednoho muže v Luxoru. Mluvčí kabinetu 26. září uvedl, že ve vesnici v Gíze došlo k protestům v souvislosti s ekonomickými problémy.

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3317 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...