© Stringer / TASS / Getty Images

Bití, střelba gumovými projektily i zatýkání stávkujících. Běloruský režim opět potlačuje protesty

Článek

Amnesty reaguje na nejnovější policejní násilí v Bělorusku a zatčení stovek lidí během pokojných protestů v neděli 25. října a na začátku pondělní národní stávky.

"V reakci na zákrok Lukašenkovy vlády proti pokojným protestům vyzvali vůdci opozice k zahájení pondělní celostátní stávky. S šokem a zděšením vidíme, jak tento režim, který rozpoutal týdny nevýslovného násilí proti demonstrantům v ulicích i věznicích, poslal dnes maskovanou pořádkovou policii, aby bila a zatýkala stávkující pracovníky na jejich pracovištích. Ignorují nejzákladnější lidská práva a právo na stávku je nyní nemilosrdně rozdrceno policejními botami a obušky," uvedl Denis Krivosheev, ředitel Amnesty pro východní Evropu a střední Asii.

"Jen včera v noci byly přímo do poklidného davu na krátkou vzdálenost vystřeleny zábleskové granáty a gumové projektily."

Denis Krivosheev, ředitel Amnesty pro východní Evropu a střední Asii

"Prchající demonstranti byli pronásledováni, stříleni a biti. Existují znepokojivé záběry, kdy příslušníci pořádkové policie vtrhávají do soukromého bytu a bijí ty, kteří jsou v něm. Příslušníci bezpečnostních složek zcela opustili svou přísahu chránit spoluobčany a dostali volnou ruku k používání brutálního násilí a hromadného svévolného zatýkání. Běloruská vláda musí okamžitě ukončit policejní násilí proti pokojným demonstrantům a bezpodmínečně propustit všechny zatčené osoby, které čelí správnímu nebo trestnímu řízení pouze za to, že se snaží uplatnit svá práva na svobodu projevu a pokojné shromažďování a svá práva zakládat nezávislá sdružení či stávkovat,“ dodal Krivosheev.

Dnes (26. října) byli zaměstnanci společnosti Grodno Azot, jedné z předních běloruských chemických společností, zadrženi, když se chystali vstoupit do stávky. Policie je začala zatýkat již v 7 hodin ráno. Podle Střediska pro lidská práva Viasna bylo v souvislosti se stávkou zatčeno více než 100 lidí. Během včerejšího dne (25. října) použila policie během mírového shromáždění přibližně 100 000 lidí v Minsku gumové projektily a omračující granáty. Středisko Viasna uvedlo, že v Minsku a dalších běloruských městech bylo kvůli účasti na pokojných shromážděních zadrženo více než 300 lidí.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2015 Náš cíl: 3000

Podepíšu