© Stringer / TASS / Getty Images

Bití, střelba gumovými projektily i zatýkání stávkujících. Běloruský režim opět potlačuje protesty

  Článek

Amnesty reaguje na nejnovější policejní násilí v Bělorusku a zatčení stovek lidí během pokojných protestů v neděli 25. října a na začátku pondělní národní stávky.

"V reakci na zákrok Lukašenkovy vlády proti pokojným protestům vyzvali vůdci opozice k zahájení pondělní celostátní stávky. S šokem a zděšením vidíme, jak tento režim, který rozpoutal týdny nevýslovného násilí proti demonstrantům v ulicích i věznicích, poslal dnes maskovanou pořádkovou policii, aby bila a zatýkala stávkující pracovníky na jejich pracovištích. Ignorují nejzákladnější lidská práva a právo na stávku je nyní nemilosrdně rozdrceno policejními botami a obušky," uvedl Denis Krivosheev, ředitel Amnesty pro východní Evropu a střední Asii.

"Jen včera v noci byly přímo do poklidného davu na krátkou vzdálenost vystřeleny zábleskové granáty a gumové projektily."

Denis Krivosheev, ředitel Amnesty pro východní Evropu a střední Asii

"Prchající demonstranti byli pronásledováni, stříleni a biti. Existují znepokojivé záběry, kdy příslušníci pořádkové policie vtrhávají do soukromého bytu a bijí ty, kteří jsou v něm. Příslušníci bezpečnostních složek zcela opustili svou přísahu chránit spoluobčany a dostali volnou ruku k používání brutálního násilí a hromadného svévolného zatýkání. Běloruská vláda musí okamžitě ukončit policejní násilí proti pokojným demonstrantům a bezpodmínečně propustit všechny zatčené osoby, které čelí správnímu nebo trestnímu řízení pouze za to, že se snaží uplatnit svá práva na svobodu projevu a pokojné shromažďování a svá práva zakládat nezávislá sdružení či stávkovat,“ dodal Krivosheev.

Dnes (26. října) byli zaměstnanci společnosti Grodno Azot, jedné z předních běloruských chemických společností, zadrženi, když se chystali vstoupit do stávky. Policie je začala zatýkat již v 7 hodin ráno. Podle Střediska pro lidská práva Viasna bylo v souvislosti se stávkou zatčeno více než 100 lidí. Během včerejšího dne (25. října) použila policie během mírového shromáždění přibližně 100 000 lidí v Minsku gumové projektily a omračující granáty. Středisko Viasna uvedlo, že v Minsku a dalších běloruských městech bylo kvůli účasti na pokojných shromážděních zadrženo více než 300 lidí.

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...