NurPhoto / Contributeur

Francouzské úřady umlčují nesouhlas s kontroverzním návrhem zákona o globální bezpečnosti

  Článek

Úřady ve Francii používají nelegální taktiky k potlačení protestů a umlčení kritiků nebezpečného „návrhu zákona o globální bezpečnosti“, o kterém bude francouzský Senát hlasovat příští měsíc.

Zákon by omezoval možnost lidí šířit záběry policejního násilí a zároveň by rozšířil pravomoc policejního sledování za použití kamerového systému a dronů. 

„Lidé protestující proti nebezpečnému zákonu o globální bezpečnosti byli pozatýkáni a zadrženi na základě nepodložených důkazů. Tvrdý způsob, jakým se francouzská policie postavila těmto protestům jen zdůrazňuje, proč je kontrola policie tak nezbytná. Tento zákon by mohl zabránit novinářům informovat o policejním násilí, což by ustanovilo extrémně nebezpečný precedens,“ řekl Marco Perolini, evropský výzkumník Amnesty. 

„Zadržování lidí, kteří pokojně protestují proti zákonu, který by pošlapal jejich práva, je přímo jako z příručky pro 'porušovatele lidských práv'. Tyto nebezpečné praktiky představují vážnou hrozbu právům lidí ve Francii.“ 

Marco Perolini, evropský výzkumník Amnesty

  

Desítky tisíc lidí včetně novinářů, obránců lidských práv a dalších vycházeli do francouzských ulic od listopadu 2020, aby vzdorovali návrhu zákona o globální bezpečnosti stejně jako návrhu zákona o hodnotách republiky. Protesty organizované 12. prosince 2020 v několika městech navštívily desítky tisíc protestujících. Ten den bylo v Paříži zatčeno 142 osob, z nichž 124 bylo předběžně zadrženo. V téměř 80% těchto případů protestující nakonec nebyli trestně stíhaní. Mnoho z těchto protestujících bylo zatčeno za nenásilné zločiny, které jsou ve francouzském právu definovány neurčitě; zahrnují zločiny spáchané proti veřejným činitelům a účast ve skupině s úmyslem přípravy násilných činů. Právě kvůli neurčité definici těchto přestupků, jsou důvody k ospravedlnění mnoha zatčení a předběžných zadržení nedostatečné. 

Amnesty vyjadřovala podobné obavy ohledně svévolných zatčení spojených s protesty „Gilets Jaunes“ (Žlutých vest) proti důchodovým reformám, které začaly v roce 2018, stejně tak jako s protesty, které následovaly v souvislosti s lockdownem a pandemií COVID-19 v roce 2020. Navzdory úřadům, které nabádají lidi k dodržování opatření k zabránění šíření COVID-19, nošení roušek během veřejných shromáždění bylo uvedeno mezi důvody k zatčení. „Amnesty vyzývá prezidenta Emmanuela Macrona, aby zajistil, že všechny zákony, které porušují právo na pokojné shromáždění, budou zrušeny. Lidem musí být dovoleno účastnit se pokojných protestů před debatou v Senátu 3. března bez hrozby zatčení.“

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2255 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...