© Amnesty International

Padl další rekord. Maraton psaní dopisů pomáhá i "za covidu"

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 19.2.2021

Bezmála 1 400 Čechů a Češek během podzimní kampaně Maraton psaní dopisů napsalo a odeslalo více než osm tisíc dopisů proti bezpráví.

"Pandemie COVID-19 měla bezprostřední dopad na životy lidí, na ekonomiku i na stav lidských práv po celém světě. Výrazně ovlivnila i osobnosti, za které jsme v rámci Maratonu 2020 psali dopisy. Kvůli pandemii byla odkládána jejich soudní řízení a podmínky ve vězněních se staly ještě žalostnější. Současně některé státy zneužívaly nouzové stavy k nepřiměřenému omezování práv a svobod, oslabování demokracie a utužování své moci. Proto bylo více než kdy jindy potřeba pomáhat," říká koordinátorka Maratonu psaní dopisů Žaneta Sladká z české Amnesty.

Maraton psaní dopisů je jednou z cest, jak česká veřejnost mohla podpořit nespravedlivě vězněné a pronásledované právníky, reportéry, obránce lidských práv a další perzekuované lidi po celém světě. Akce umožnila téměř každému zapojit se do boje proti bezpráví. Stačila na to jenom obyčejná tužka, papír a odhodlání věnovat pár minut času. Někdy totiž dokáže obyčejný dopis změnit lidský život. Maraton psaní dopisů je celosvětová akce Amnesty s dlouhou tradicí. V České republice proběhl již po desáté, i když kvůli pandemii v trochu jiné podobě než obvykle. 

"Mám radost, že v České republice jsou tisíce lidí, kterým není lhostejný osud těch, kteří se stali obětmi bezpráví. Lidí, kteří si uvědomují, že bránit lidská práva a základní hodnoty jako jsou spravedlnost, svoboda, pravda a solidarita je i v dnešní době, a možná právě v dnešní době, nezbytné."

Žaneta Sladká, koordinátorka Maratonu psaní dopisů v Amnesty ČR

 

"Mám obrovskou radost, že mohu sledovat, jak se každým rokem zvedá větší a větší vlna solidarity, kdy více lidí napíše svůj „dopis proti bezpráví“. Letos se do Maratonu zaregistrovalo neuvěřitelných 1367 lidí z toho 1125 k pořádání dopisové akce a 242 lidí psalo dopisy individuálně. Celkem se nám podařilo ručně napsat skvělých 8 325 dopisů. Letošní ročník Maratonu psaní dopisů a jeho skvělé výsledky nás motivují v našem boji pokračovat. Jsme připravení na výzvy, které nám rok 2021 připraví a budeme pokračovat v plné síle v naší lidskoprávní misi," dodala Sladká z Amnesty. 

V současné době dopisy požadující propuštění nespravedlivě vězněných a pronásledovaných zaplavují adresáty z příslušný zemí. Tzv. dopisy solidarity pro změnu putují přímo politických vězňům či vězňům svědomí a jejich rodinám. 

Přečtěte si celou hodnotící zprávu o Maratonu psaní dopisů 2020 (PDF)

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2259 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...