Photo: change.org

Skvělá zpráva: Trest smrti pro nigerijského zpěváka zrušen!

  Článek

Trest smrti publikován 11.3.2021

Nigerijský soud nařídil přešetření případu zpěváka Yahaya Sharif-Amina, odsouzeného k trestu smrti. Při prvním soudním řízení bylo podle zjištění soudu porušeno jeho právo na spravedlivý soudní proces.

Yahaya Sharif-Aminu, dvaadvacetiletý zpěvák z Nigérie, byl odsouzen k trestu smrti za údajné šíření urážlivých poznámek o bohu. Byl obžalován poté, co přes aplikaci Whatsapp sdílel písničku, která obsahuje výroky hanlivě líčící Proroka Mohameda. Yahaya je držen ve vazbě v nigerijském státě Kano, kde je podle tamějšího zákoníku takovéto jednání považováno za závažný trestný čin, za který hrozí až trest smrti. 

Uvalení trestu smrti předcházel nespravedlivý soudní proces, který ohrožuje právo na život a znemožňuje stíhané osobě nárok na účinné opravné prostředky, obzvlášť vzhledem k povaze a závažnosti uvaleného trestu. Uvalení tak vysokého trestu je například v rozporu s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech. Ten zužuje škálu pro uvalení takového trestu jen v případech, kdy má být potrestán někdo, kdo úmyslně zabíjel.

Po vynesení rozsudku odsuzujícího Yahaya Sharif-Aminu k trestu smrti byl soud v  Kano kritizován mnoha právníky, aktivisty a organizacemi, včetně Amnesty International, kteří se snažili přesvědčit místního guvernéra k odvolání rozsudku. Rozsudek byl kritizován zejména z toho důvodu, že Yahayaovi byl odepřen nárok na právního zástupce během soudního procesu. Po silném nátlaku vyzývajícím soud k respektování Yahayaových práv, byl požadavek vyslyšen a soud povolil právního poradce k jeho odvolacímu řízení, a zároveň vyžádal přešetření případu jiným soudcem.  

Rozhodnutí odvolacího panelu k přešetření případu zajišťuje spravedlivý soudní proces, díky kterému Yahaya Sharif-Aminu není v ohrožení života. Ačkoli je pokrok v případu Yahaya Sharif-Aminu skvělou zprávou, musíme i nadále klást nátlak na autority a bojovat za okamžité a bezpodmínečné propuštění a odvolání trestu tohoto nigérijského zpěváka, který je stíhán pro vyjádření svého názoru.

Trest smrti zůstává v Nigérii i nadále legálním prostředkem potrestání. V roce 2019 bylo zaznamenáno nejméně 54 vykonaných trestů smrti. 

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...