© Amnesty International Slovakia

Stav lidských práv na Slovensku v roce 2020

  Článek

Diskriminace Romů nadále převládala. Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch dvou romských obětí špatného zacházení ze strany policie. Návrh zákona omezující přístup k potratům byl parlamentem odmítnut.

Parlamentní volby z 29. února skončily vytvořením nové vlády vedené Igorem Matovičem, který byl zvolený díky jeho protikorupčnímu politickému programu. V důsledku pandemie COVIDu-19, vyhlásila vláda v březnu nouzový stav a zavedla rozsáhlá opatření k zastavení šíření viru. V dubnu byl odsouzený bývalý voják za vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové z roku 2018, jejichž smrt rozpoutala rozsáhlé protesty. V září soud osvobodil podnikatele Mariána Kočnera, který byl obviněn z objednání vraždy. Novinář vyšetřoval obvinění z korupce i v souvislosti s obchodními aktivitami Mariána Kočnera.

DISKRIMINACE – ROMOVÉ

Kvůli stigmatizaci romských komunit za hrozbu veřejnému zdraví během pandemie COVIDu-19, nadále předsudky proti Romům a diskriminace přetrvávají. Úřady cílily na romské osady s nepřiměřenými a diskriminačními opatřeními v důsledku viru COVID-19. V dubnu, úřady otestovaly obyvatele některých romských osad na COVID-19 s pomocí armády a nařídily povinnou karanténu pěti romských osad z důvodu ochrany veřejného zdraví. Právní základ pro tyto povinné karantény, vynucené policií a armádou, byl nejasný a vznesl obavy ohledně svévolného zadržení. Obyvatelé nebyli informováni o délce a podmínkách karantény. Nedostatečný přístup k vodě a hygienickým prostředkům v romských osadách a nedostatek vhodného ubytování jsou dlouhodobé problémy, které nebyly úřady dostatečně řešeny v důsledku covidu-19, kvůli čemuž je dodržování doporučení kvůli veřejnému zdraví komunitou mnohem složitější. V červenci napsal ministr školství Evropské komisi ohledně pokračujícího řízení proti Slovensku kvůli systémové diskriminaci a segregaci romských dětí ve školách. V dopise vláda uznala existenci rasové segregace ve vzdělávání na Slovensku a představila sérii opatření, včetně přípravy právní definice segregace.

NADMĚRNÉ POUŽÍVÁNÍ SÍLY

Stížnosti na nadměrné používání síly a špatné zacházení ze strany policie proti Romům pokračovaly. V květnu ministr vnitra zahájil vyšetřování obvinění, že policisté zbili pět romských dětí, které krátce opustily oblast povinné karantény v obci Krompachy. V lednu rozhodl v případu A. P. proti Slovensku ve prospěch romského chlapce, který byl vystaven špatnému zacházení ze strany policie v roce 2015 a kritizoval selhání úřadů efektivně vyšetřit jeho stížnost. V březnu požádal oficiálně Evropský soud pro lidská práva o odpověď Slovenska ohledně údajného špatného zacházení se šesti romskými chlapci na policejní stanici v Košicích v roce 2009 (M. B. a ostatní proti Slovensku). V září rozhodl Evropský soud pro lidská práva v případu R. R. a R. D. proti Slovensku, že dva romští obyvatelé osady Moldava nad Bodvou byli podrobeni nehumánnímu zacházení během policejní operace v červnu 2013, při které bylo zraněno přes 30 osob. Evropský soud pro lidská práva také zjistil, že úřady porušily zákaz diskriminace tím, že nevyšetřovaly údajná obvinění z diskriminace.

PRÁVA ŽEN A DÍVEK

Porušování práv žen, často pod rouškou ochrany náboženských a tradičních hodnot, se zvýšilo. Ačkoliv zůstává Slovensko signatářem Úmluvy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, parlament ji odmítl ratifikovat a v únoru hlasoval o úplném odmítnutí úmluvy.Po propuknutí pandemie COVIDu-19, hlásily organizace zabývající se násilím na ženách zvýšené počty případů domácího násilí. Veřejná ochránkyně práv vyjádřila obavy ohledně přístupu žen k bezpečné a včasné pohlavní a reproduktivní zdravotní péči během pandemie. Někteří poskytovatelé zdravotní péče pozastavily porody, odkazující se na vládní požadavek odložit všechny operace, které nejsou nutné, v důsledku covidu-19. V říjnu parlament odmítl návrh zákona, který by vytvořil nové bariéry na přístup k potratům, a tudíž ohrozil zdraví žen a dívek.

Aktuální petice

  Slovensko

Žádáme spravedlnost pro oběti a ochranu lidských práv LGBTI+ komunity na Slovensku. Přidejte se

Dne 12. října zastřelil útočník před bratislavským klubem, kde se schází LGBTI+ komunita, 27letého Juraje a 23letého Matúše. Vražedný útok policie vyšetřuje jako teroristický čin. Vyzvěte s námi slovenskou vládu, aby přijala účinná opatření, která by útokům z nenávisti v budoucnu zabránila.

 

Aktuální počet podpisů: 406 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...