© Anadolu Agency

Amnesty obnovuje Alexeji Navalnému status vězně svědomí

  Zprávy

Největší mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International se po pečlivém vyhodnocení rozhodla znovu ustanovit Alexeje Navalného jako „vězně svědomí“.

V únoru Amnesty přijala interní rozhodnutí přestat používat výraz „vězeň svědomí“ pro Navalného kvůli obavám z diskriminačních prohlášení, která učinil v letech 2007 a 2008 a která mohla být obhajobou nenávisti. Ruský režim a jeho příznivci zneužili toto naše interní rozhodnutí, které jsme neměli v úmyslu zveřejnit, k Navalného dehonestaci a k dalšímu porušování jeho práv. Jednalo se tak o další pokrytectví ruského režimu, který se nejen pokusil Navalného zabít otravou, ale v posledních dvou desetiletích provádí agresivní činy, včetně mučení, nucených zmizení a rozsáhlého potlačování politických a občanských svobod v Rusku i v zahraničí, stejně jako válečné zločiny v Sýrii.

V důsledku této události zahájila Amnesty revizi svého celkového přístupu k používání výrazu „vězeň svědomí“. Jako první prozatímní krok byl náš postup vylepšen tak, aby nevyloučil osobu z označení "vězně svědomí" pouze na základě jejího chování v minulosti. Uvědomujeme si, že názory a chování jednotlivce se mohou časem vyvíjet. Součástí mise Amnesty je povzbudit lidi, aby pozitivně přijali vizi lidských práv a nikoliv podporovat, aby byli lidé navždy "uvězněni" svým chováním v minulosti. Navíc, když Amnesty určí jednotlivce jako "vězně svědomí", v žádném případě to neznamená - ani z toho nevyplývá - souhlas s jejich názory. Amnesty souhlasí pouze s konkrétními postoji a názory, které jsou v souladu s ochranou a podporou lidských práv. Některé z předchozích Navalného výroků jsou zavrženíhodné a my je ani v nejmenším neomlouváme. Jako organizace pro lidská práva bude Amnesty pokračovat v boji proti rasismu a všem formám diskriminace. To znamená, že obnovením statusu Navalného jako vězně svědomí nepodporujeme jeho politický program, ale zdůrazňujeme naléhavou potřebu, aby jeho práva, včetně přístupu k nezávislé lékařské péči, byla uznána ruskými orgány a bylo podle nich jednáno. 

Alexej Navalný nebyl uvězněn za žádný prokázaný zločin, ale za to, že požaduje právo na rovnou účast na veřejném životě pro sebe i své příznivce, a za to, že kritizuje vládu za korupci. Jedná se o jednání svědomí a mělo by být jako takové uznáno. Naproti tomu prezident Putin a ruská vláda omezují politickou svobodu a dopouštějí se brutálních represí vůči každému, kdo usiluje o odpovědnost a spravedlnost. Jsou to oni, kdo se záměrně rozhodli jednat bez jakéhokoliv svědomí. 

Amnesty v únoru neučinila dobré rozhodnutí. V danou chvíli náš postoj mohl zpochybnit naše záměry a motivy, přestože jsem tehdy deklarovali, že v kampani za jeho propuštění budeme nadále intenzivně pokračovat. Omlouváme se za negativní dopady, které to mělo osobně na Alexeje Navalného a na obránce lidských práv z Ruska i z celého světa, kteří neúnavně bojují za jeho svobodu. Pevný závazek Amnesty je aktivně bojovat proti nespravedlnosti, bezpráví a útlaku, ať se objeví kdekoliv. Ruský režim v současné době odsuzuje Alexeje Navalného k pomalé smrti. To musí okamžitě přestat. I nadále všechny vyzýváme, aby s námi vedli kampaň za okamžité a bezpodmínečné propuštění Alexeje Navalného z vězení a za jeho okamžitý a bezpodmínečný přístup k nezávislé odborné lékařské péči.

„Máme velké obavy, že by mohl ve vězení zemřít. Nemyslíme si, že je dobré spoléhat na to, že by to ruský autoritářský režim nedopustil. Protože, jak víme, ten režim se nezastaví před ničím.“

Linda Sokačová, ředitelka české Amnesty

 

Online petici za propuštění Alexeje Navalného můžete podepsat zde. 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...