Natalia Fedosenko/TASS

Běloruský režim umlčel největší nezávislé online médium TUT.by

Zprávy

Jedno z předních běloruských nezávislých online médií TUT.by, bylo včera zablokováno ministerstvem informací v Bělorusku.

Amnesty považuje blokování vedoucího online média za drzý útok na svobodu projevu.

"Toto je zbabělý krok vlády, která se bojí pravdy a uchyluje se k brutálním opatřením k potlačení lidských práv."

Aisha Jungová, Amnesty International

Běloruský režim musí ukončit dusivý zásah proti nezávislým hlasům a okamžitě ukončit blokování TUT.by. Blokování webových stránek TUT.by je obrovským útokem na právo na svobodu projevu a svobodu sdělovacích prostředků v Bělorusku a ponechává otevřenou ránu v přístupu země k nezávislým zdrojům informací. Rozsah tohoto útoku nelze podceňovat, protože přibližně polovina běloruských uživatelů internetu odkazuje právě na zprávy TUT.by. "Běloruské úřady ve svém bezohledném odhodlání omezit protesty a nasadit roubíky všem vládním kritikům bezostyšně zablokovaly nejdůležitější internetový zdroj země, čímž porušily své závazky vyplývající z mezinárodního práva v oblasti lidských práv," doplnila Jungová.

18. května 2021 ministerstvo informací zablokovalo přístup na TUT.by. Citovalo „četná fakta o porušování zákona o hromadných sdělovacích prostředcích“ a konkrétně zveřejnění materiálů pocházejících od nadace BYSOL, neregistrované iniciativy pro získávání finančních prostředků na podporu obětí politické represe v Bělorusku. Běloruská legislativa zakazuje médiím šířit materiály jménem neregistrovaných organizací. Úředníci odboru finančního vyšetřování současně provedli prohlídky a výslechy v kancelářích a domovech redaktorů TUT.by, včetně šéfredaktorky Maryny Zolatavy. Úřady oznámily zahájení trestního vyšetřování podle čl. 243 odst. 2 trestního zákoníku Běloruska („rozsáhlé daňové úniky“).