© Natalia Fedosenko/TASS

Běloruský režim umlčel největší nezávislé online médium TUT.by

  Zprávy

Jedno z předních běloruských nezávislých online médií TUT.by, bylo včera zablokováno ministerstvem informací v Bělorusku.

Amnesty považuje blokování vedoucího online média za drzý útok na svobodu projevu.

"Toto je zbabělý krok vlády, která se bojí pravdy a uchyluje se k brutálním opatřením k potlačení lidských práv." 

Aisha Jungová, Amnesty International

  

Běloruský režim musí ukončit dusivý zásah proti nezávislým hlasům a okamžitě ukončit blokování TUT.by. Blokování webových stránek TUT.by je obrovským útokem na právo na svobodu projevu a svobodu sdělovacích prostředků v Bělorusku a ponechává otevřenou ránu v přístupu země k nezávislým zdrojům informací. Rozsah tohoto útoku nelze podceňovat, protože přibližně polovina běloruských uživatelů internetu odkazuje právě na zprávy TUT.by. "Běloruské úřady ve svém bezohledném odhodlání omezit protesty a nasadit roubíky všem vládním kritikům bezostyšně zablokovaly nejdůležitější internetový zdroj země, čímž porušily své závazky vyplývající z mezinárodního práva v oblasti lidských práv," doplnila Jungová.

 

18. května 2021 ministerstvo informací zablokovalo přístup na TUT.by. Citovalo „četná fakta o porušování zákona o hromadných sdělovacích prostředcích“ a konkrétně zveřejnění materiálů pocházejících od nadace BYSOL, neregistrované iniciativy pro získávání finančních prostředků na podporu obětí politické represe v Bělorusku. Běloruská legislativa zakazuje médiím šířit materiály jménem neregistrovaných organizací. Úředníci odboru finančního vyšetřování současně provedli prohlídky a výslechy v kancelářích a domovech redaktorů TUT.by, včetně šéfredaktorky Maryny Zolatavy. Úřady oznámily zahájení trestního vyšetřování podle čl. 243 odst. 2 trestního zákoníku Běloruska („rozsáhlé daňové úniky“).

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...