Skvělá zpráva: Trest smrti pro manžele z Pákistánu zrušen

Článek

Trest smrti   Pákistán publikován 3.6.2021

Vrchní soud v Láhauru zprostil viny Shafqata Emmanuela a Shaguftu Kausarovou, manželský pár, který byl v roce 2014 odsouzen k trestu smrti za údajné posílání „rouhačských“ zpráv islámskému duchovnímu.

Oba byli zatčeni v roce 2013, k trestu smrti odsouzeni o rok později. Jejich odvoláním se soud začal zabývat až po šesti letech po jejich uvěznění.
"Dnešní rozhodnutí ukončilo sedmileté utrpení manželského páru, který v žádném případě neměl být odsouzen a neměl mu být uložen trest smrti. Případy "rouhání" jsou často založeny na chatrných důkazech v prostředí, jenž znemožňuje spravedlivý proces, což podtrhuje význam tohoto rozsudku. Úřady nyní musí Shafqatovi, Shaguftě, jejich rodině a právníkovi Saifulu Malookovi okamžitě zajistit odpovídající bezpečnost.
Tento případ je smutným příkladem obtěžování, zastrašování a útoků, kterým obvinění z 'rouhání' běžně čelí. Doufáme, že dalším krokem bude urychlené zrušení zákona o rouhání, který je již příliš dlouho využíván k útokům na již tak sužovanou pákistánskou menšinu," uvedla Dinushika Dissanayakeová, zástupkyně ředitele Amnesty International pro jižní Asii.

Propuštění politických vězňů a dalších nespravedlivě vězněných by se v mnoha případech nemohlo povést nebýt hnutí Amnesty a všech našich dárců i dobrovolníků. Chcete pomoci bránit svobodu a lidská práva? Darujte dobro ještě dnes, prosím. Děkujeme za pomoc.

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu