© Amnesty International

"Nezavírejme oči před tím, co se děje v Bělorusku." Projev ředitelky české Amnesty ze Staroměstského náměstí

Článek

Stovky lidí v pondělí 7. června na pražském Staroměstském náměstí protestovaly na podporu pronásledovaných lidí v Bělorusku. Mezi řečníky byla i vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská a ředitelka české Amnesty Linda Sokačová.

Dobrý podvečer, všem, co dnes dorazili.

Děkuji za Amnesty Česká republika organizátorům za uspořádání této demonstrace a Vám, že stále podporujete lidská práva v Bělorusku.

Po loňských prezidentských volbách Bělorusové a Bělorusky vyrazili do ulic, aby vyjádřili svoji nespokojenost s ovlivňováním voleb a volebních výsledků. Pokojné protesty se konaly po celé zemi, Lukašenkův diktátorský režim je násilně a velmi brutálně potlačoval a potlačuje do dnes. Mučení a špatné zacházení s protestujícími a zatčenými je na denním pořádku. Kolem 30 tisíc lidí bylo zadrženo za to, že se účastnili pokojných demonstrací a stále více lidí je obviněných za smyšlené trestné činy, a mnoho z nich, bohužel, často končí ve vězení.

Lukašenkův nedemokratický režim potlačuje veškeré protesty, ať už jde o demonstrace nebo umělecká vyjádření. I velmi mladí lidé, kteří ještě před nedávnem byli děti, jsou dnes zatýkáni a posíláni do vězení. Mezi nimi jsou např. šestnáctiletý Piotr Kiryk nebo Mikita Zalatarou. Mikita, který trpí epilepsií, byl zadržen a obviněn za násilné chování během demonstrace, které se podle slov jeho rodičů ani neúčastnil. Ti vypověděli, že během zadržení byl jejich syn týrán a bylo vůči němu používáno fyzické násilí. V dnešním Bělorusku jde o běžné metody, jak donutit zadržené k přiznání, které je zneužito pro jejich uvěznění.

Do hledáčku policie a úřadů se dostal i čtrnáctiletý Aleh, který byl zadržen zásahovou jednotkou, když byl se svými přáteli v nákupním centru. Protože u něho prý našli protestní letáky a měl na sobě červený šátek, dostal se na seznam oddělení ochrany dětí, protože údajně žije v “sociálně nebezpečném prostředí”. Když se proti tomu jeho matka ohradila, protože není nic špatného na tom, když je syn v půl šesté venku, policisté jí odpověděli, že by měla být ráda, že se domů vůbec vrátil živý.

Diktátorský režim Alexandra Lukašenka se neštítí pro posílení svého postavení a potlačení nesouhlasu využívat strach a bezmoc dětí. Objevila se svědectví dětí a rodičů, že do škol chodí lidé, kteří přítomným žákům sdělují, že pokud jejich rodiče budou chodit na nepovolená shromáždění, nebo budou říkat nepěkné věci o prezidentovi, tak bude jejich rodina označena jako sociálně slabá a děti budou muset být poslány do dětského domova.

V protestech na podporu svobody a lidských práv jsou v Bělorusku velmi aktivní umělci a umělkyně. Jednou z nich je i Vola Semchanka. Ta byla od října několikrát zatčena a pokutována za účast na neschválených setkáních a ve vazbě strávila 10 dní. Pří svém druhém zadržení byla obviněna z toho, že „protestovala zpěvem“. Stalo se to poté, co na sebe přitáhla pozornost policie, protože stála na kraji silnice a zpívala běloruskou lidovou píseň během pokojného protestu. Vedle trestního řízení musí čelit i útokům a výhrůžkám na svém pracovišti. Budu teď citovat její slova: „Můj život se drasticky změnil a já také. Když mě začali pronásledovat, panikařila jsem. Po mém prvním zadržení jsem se bála vrátit domů a většinu nocí jsem spala u svých přátel. Teď už jsem si zvykla žít s neustálým pocitem nejistoty. Všichni jsme stále připraveni stát se oběťmi státní perzekuce“.

Lukašenkův režim je k Bělorusům a Běloruskám čím dál brutálnější. Asi každý z nás byl šokován případem Ramana Prataševiče, blogera a zakladatele populární platformy Nexta. Raman byl 23. května zadržen poté, co byl jeho let přinucen přistát v Minsku. 3. června odvysílala běloruská státní televize ONT rozhovor, ve kterém se údajně přiznal k organizaci protistátních protestů a podle všeho byl i donucen k vyjádření obdivu k Lukašenkovi. Při rozhovoru byla zřejmá viditelná zranění. Amnesty považuje jednání běloruských úřadů vůči Ramanovi, který je jednoznačně pod obrovským psychologickým a nejspíš i fyzickým tlakem, za nepřijatelné. Všichni pachatelé mučení, zabíjení a dalších trestných činů musí nést odpovědnost v souladu s mezinárodním právem.

Bělorusové a Bělorusky bojující za svobodu a lidská práva čelí velmi náročné situaci. My jsme se tu dnes sešli, abychom jim poslali alespoň symbolickou podporu: “Jsme s Vámi a nebudeme mlčet.”

Amnesty se na situaci v Bělorusku zaměřuje intenzivně už od loňského srpna. V současné době vedeme globální kampaň na podporu lidských práv v Bělorusku, obracíme se na české politiky a političky, ale i na Evropskou unii nebo OSN. Organizujeme celosvětové petice a výzvy Lukašenkovi i Putinovi. I díky Vám získávají Bělorusové a Bělorusky vzkazy solidarity a vědí, že jsme na ně nezapomněli.

Už teď můžete podepsat petici za propuštění Ramana Prataševice na www.amnesty.cz/raman nebo se můžete rovnou stavit u našich dobrovolníků tady na Staroměstském náměstí. Svým podpisem dáváme jasně najevo, že nám není jedno, že v Bělorusku dochází k porušování lidských práv. A hlavně ukazujeme Ramanovi a jeho rodině, že nám jeho situace není lhostejná.

Nezavírejme oči před tím, co se děje za našimi hranicemi. Podepisujme petice, sledujme nezávislé zpravodajství o dění v Bělorusku, buďme aktivní. Řekněme našim politikům a političkám ať už ve vládě, nebo těm opozičním v parlamentu, že po nich chceme, aby využili všech možností, které mají na úrovni Evropské unie nebo OSN a přispěli k tomu, že Lukašenko i ostatní diktátoři ponesou za svoje činy zodpovědnost!

Linda Sokačová, ředitelka Amnesty ČR

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2689 Náš cíl: 3000

Podepíšu