© RFE/RL

Pratasevič donucen k vykonstruovanému "přiznání" v televizním přenosu

Článek

Dne 3. června se v televizním vysílání běloruský novinář Raman Pratasevič "přiznal" k organizaci masových nepokojů.

Je pravděpodobné, že přiznání učinil pod nátlakem. Jeho rodina se obává, že byl ve vězení vystaven mučení nebo jinému špatnému zacházení.

Marie Struthersová, ředitelka Amnesty International pro východní Evropu a střední Asii, v návaznosti na odvysílání vynuceného "přiznání" vězněného běloruského novináře uvedla:

"Vynucené "přiznání" Ramana Prataseviče v běloruské státní televizi bylo zdrcující. Byl zjevně na pokraji zhroucení, v slzách a s viditelnými ranami na zápěstích, když byl nucen obviňovat sám sebe a chválit své věznitele. Byl to televizní nátlak."

Země Evropské unie odsuzují režim Alexandra Lukašenka. Amnesty International vyzývá vlády, aby učinily veškeré možné kroky k ukončení lidskoprávní krize v Bělorusku dle mezinárodního práva.

Aktuální petice

Bělorusko

Razie v sídlech nevládních organizací, zatýkání obránců lidských práv. Podpořme je!

Dne 14. července běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2015 Náš cíl: 3000

Podepíšu