Photo: Private

Skvělá zpráva: novinář Kilwe Adan Farah propuštěn!

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 30.4.2021

Somálský novinář, nespravedlivě odsouzený k tříletému trestu kvůli své práci byl propuštěn na základě prezidentské milosti.

Farah byl nezákonně zadržován od prosince 2020 a po nespravedlivém soudním procesu byl odsouzen ke třem letům vězení pouze za to, že psal o protivládních protestech proti špatnému hospodaření vlády s místní měnou.

Obviněn byl z několika smyšlených přestupků, včetně publikování nepravdivých informací. Uznán vinným byl i přesto, že soud zároveň přiznal, že k žádnému z obvinění nebyly předloženy dostatečné důkazy. Po čtyřech měsících strávených ve vězení mu prezident udělil milost.

Ačkoliv je Farahovo propuštění skvělou zprávou, nelze opomíjet fakt, že novinář byl vězněn neprávem. Somálské úřady zostřují útoky na svobodná média, především zastrašováním, obtěžováním a svévolným zatýkáním. Snaží se tak zabránit žurnalistům v efektivním výkonu jejich práce, čímž zároveň omezují jejich právo svobodného projevu.