© Private

Egyptský soud poslal studenta Ahmeda Samira Santawyho na čtyři roky do vězení

  Článek

Odsouzen byl za údajné zveřejnění „falešných zpráv“, kterého se měl dopustit kritickými příspěvky na sociálních sítích. Santawy vinu odmítá.

Philip Luther, ředitel výzkumu a advokacie Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku, uvedl:

 

"Je pobuřující, že byl Ahmed Samir Santawy odsouzen ke čtyřem letům za mřížemi na základě zcela nepravdivých obvinění. Jeho odsouzení je založeno výhradně na příspěvcích na sociálních sítích, kritizujících porušování lidských práv v egyptských věznicích a nepřiměřené reakce vlády na pandemii, jejichž autorství navíc opakovaně popřel.

 

Bez ohledu na autora příspěvků je kriminalizace šíření informací na základě vágních pojmů, jako jsou "falešné zprávy", v rozporu s právem na svobodu projevu zaručeným egyptskou ústavou a mezinárodním právem v oblasti lidských práv."

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3319 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...