Odsouzenému novináři bylo odepřeno lékařské ošetření

Článek

Trest smrti   Jemen publikován 30.12.2020

Húthijské úřady odpírají Tawfíkovi al-Mansúrímu, jednomu ze čtyř novinářů zadržovaných od roku 2015, který byl v dubnu v Saná odsouzen k trestu smrti, život zachraňující lékařskou péči.

Jeho zdravotní stav je kritický, navíc čelí otřesným podmínkám zadržování.

Lynn Maaloufová, zástupkyně regionálního ředitele Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku, řekla: "Amnesty International se domnívá, že v tomto případě se jedná o velmi závažný problém. Odmítnutí naléhavého lékařského ošetření vážně nemocného novináře a aktivisty Tawfiqa al-Mansouriho ze strany húthijských úřadů je aktem krutosti, který porušuje zákaz mučení a jiného špatného zacházení.“

Al-Mansúrí od svého zadržení a v důsledku hrozných podmínek ve vězení trpí chronickým onemocněním, včetně cukrovky, selhání ledvin, srdečních problémů, zánětu prostaty a astmatu. V červnu nakazil COVID-19 a od října se jeho zdravotní stav dále zhoršil, protože mu je odpírána zásadní léčba srdečních problémů.

Aktuální petice

Jemen

Jemen: Propusťte zadržované lidskoprávní aktivisty a humanitární pracovníky

V květnu 2023 vtrhly ozbrojené síly Hútiů na akci pořádanou náboženskou menšinou baháistů a zadržely sedmnáct lidí. Šest z nich stále zůstává ve vězení, kde jim hrozí mučení. Amnesty vyzývá k jejich okamžitému propuštění, protože jsou zadržováni výhradně za pokojné uplatňování svých lidských práv.

Aktuální počet podpisů: 1520 Náš cíl: 2000

Podepíšu